Z
zielony
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Żądanie zwrotu weksla - dziwne zachowanie wierzyciela
Witam Serdecznie
Wraz z 3 innymi poręczycielami podpisałem deklarację wekslową wraz z wekslem własnym in blanco - chodziło o zabezpieczenie w postaci zapłaty za wynajem sali i obsługę imprezy (ślub)
Po wpłaceniu należności właściciel sali zwrócił mi tylko weksel. Nie zwrócił mi natomiast deklaracji wekslowej. Myślałem że w tym wypadku deklaracja jest nieważna i wystarczy jedynie teraz zniszczyć weksel. Mój znajomy stanowczo odradził mi zniszczenie weksla, dopóki
właściciel sali nie odda mi deklaracji wekslowej. W związku z tym mam pytanie:
1. Czy zniszczenie jedynie weksla wystarczy?
2. Czy wraz z wekslem muszę odzyskać i zniszczyć deklarację wekslową?
3. Czy właściciel sali postępuje zgodnie z prawem zwracając mi tylko weksel, zatrzymując
sobie umowę wynajmu sali wraz z deklaracją wekslową?
Prosze o pomoc
Witam Serdecznie
Wraz z 3 innymi poręczycielami podpisałem deklarację wekslową wraz z wekslem własnym in blanco - chodziło o zabezpieczenie w postaci zapłaty za wynajem sali i obsługę imprezy (ślub)
Po wpłaceniu należności właściciel sali zwrócił mi tylko weksel. Nie zwrócił mi natomiast deklaracji wekslowej. Myślałem że w tym wypadku deklaracja jest nieważna i wystarczy jedynie teraz zniszczyć weksel. Mój znajomy stanowczo odradził mi zniszczenie weksla, dopóki
właściciel sali nie odda mi deklaracji wekslowej. W związku z tym mam pytanie:
1. Czy zniszczenie jedynie weksla wystarczy?
2. Czy wraz z wekslem muszę odzyskać i zniszczyć deklarację wekslową?
3. Czy właściciel sali postępuje zgodnie z prawem zwracając mi tylko weksel, zatrzymując
sobie umowę wynajmu sali wraz z deklaracją wekslową?
Prosze o pomoc
Ostatnia edycja: