żądanie zwrotu wypłaconego odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku AśkaGD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AśkaGD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry, w styczniu br. sąsiad z góry zalał mi mieszkanie, ucierpiały 3 pomieszczenia, które wymagały remontu (ściany, sufit, podłoga). Mieszkanie to (w tym te pomieszczenia) remontowane było 4 lata temu(czyli na świeżo). Zgłosiłam szkodę do ubezpieczyciela i wskazałam regres ze sprawcy. Dodam że w latach wcześniejszych byłam notorycznie zalewana przez tego sąsiada, nigdy w żaden sposób nie zadośćuczynił mi wyrządzonej szkody. Ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie, ale pokryło ono tylko połowę kosztów poniesionych w związku z usunięciem szkody. Z kolei sprawca zobowiązał się do pokrycia części poniesionych przeze mnie kosztów remontu. Obecnie ubezpieczyciel zwrócił się do mnie o zwrot wypłaconej mi kwoty odszkodowania mówiąc o bezpodstawnym wzbogaceniu się i żąda zwrotu wypłaconego mi odszkodowania w całości. Doda iż byłam ubezpieczona u niego >10 lat. Czy ubezpieczyciel ma prawo żądać ode mnie zwrotu wypłaconego mi odszkodowania?

A na jakiej podstawie takiego zwrotu się domagają? Były oględziny szkody? Sąsiad uznał swoją winę?

Witam, w październiku br sic! otrzymałam maila od ubezpieczyciela, że mam uzyskać oświadczenie od sprawcy, że tą szkodę mi wyrządził. Jak zgłaszałam zalanie w styczniu br. wysłałam zdjęcia, dane sprawcy oraz namiar na wspólnotę/administratora, a dopiero w październiku ubezpieczyciel zgłosił mi, że rzekomo żadne z nich nie odpowiedziało na ich korespondencję, dlatego do mnie się zwrócili o to oświadczenie. Byłam przekonana, że ta sprawa już dawno została załatwiona. W odpowiedzi zadałam ubezpieczycielowi pytanie, czy ten regres mogą ściągnąć z mojego ubezpieczenia, bo zawarłam ugodę ze sprawcą, na to otrzymałam odpowiedź, że mam zwrócić to co otrzymałam, bo skoro zawarłam ugodę, to ich wypłata to jest nieuzasadnione wzbogacenie. W momencie, gdy zgłaszałam szkodę z regresem sprawcy, nie wiedziałam że zobowiąże się on do pokrycia szkody, dodam, że koszty remontu przekroczyły to co otrzymałam od ubezpieczyciela i sprawcy. Remont wykonałam w czerwcu. Nie zdążyłam wykonać renowacji parkietu, fachowcy zrobili w tym roku tylko sufity i ściany. Co w tej sytuacji?

widzę, że same tęgie głowy na forum... las odpowiedzi i mrowie empatii, smutek

Powrót