Zadatek czyli jak nic nie robić i zarobić !

• Autor wątku Autor wątku smindy24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smindy24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Sprawa wygląda tak. Kuzynka poszła do lokalu rozmawiać na temat wyprawienia imprezy dziecku z okazji Komunii Świętej. W ustaleniach ustnych został ustalony termin, liczba gości oraz ceny. Osoba dorosła - 100 zł, dziecko do 10 lat 50 zł. Po czym umówili się na wpłacenie ZALICZKI bez podpisania umowy pisemnej. Przy wpłacie gotówki okazało się, że pani zajmująca się finansami w FV wpisała ZADATEK no i sprawa skomplikowała się jeszcze bardziej gdy po wpłacie ZADATKU szef przyszedł i powiedział, że jednak za każdą osobę musi płacić 100 zł. Czy to za sosbę dorosłą czy za dziecko 2letnie. Przy 10 dzieci to nie mała suma bo aż 500 zł więcej. Na co kuzynka stwierdziła, że w takim razie rezygnuje z ich usługi no i zaczęła się sprawa ZADATKU. Nie chcą go zwrócić. Podobno nie jest ona pierwszą osobą którą zrobili tak w balona. Kuzynka ma świadków na to jakie ustalenia były przed i na zmiany ustaleń po wpłacie ZADATKU. SZEf stwierdził go to nie obchodzi i nawet za roczne dziecko musiałaby płacić pełną sumę BO ON CHCĘ ZAROBIĆ !. Przecież to oszustwa prowadzone niestety w legalny sposób.

Przepraszam oczywiscie, ze Tak czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji aby odzyskac pieniazki ?

Ostatnia edycja:
Tak: pisemnie (poleconym ZPO) wezwać do zwrotu podwójnej wartości zadatku na podstawie art. 394 k.c. Wskazać ustalenia umowy z dnia.... wpłacenie zadatku dnia... oraz zmiany warunków umowy dnia... przez usługodawcę, w związku z czym żąda zwrotu zadatku. Wskazać temin 7 dni oraz nr konta po rygorem oddania sprawy do sądu po przekroczeniu tego terminu.

smindy24 napisał:
Przy wpłacie gotówki okazało się, że pani zajmująca się finansami w FV wpisała ZADATEK no i sprawa skomplikowała się jeszcze bardziej gdy po wpłacie ZADATKU szef przyszedł i powiedział, że jednak za każdą osobę musi płacić 100 zł.

żądanie podwójnego zadatki nie ma podstaw.
Należy zażądać wykonania umowy i potwierdzenia jej zawarcia na ustalonych wcześniej warunkach finansowych i wspomnieć o świadkach tych ustaleń. W przeciwnym razie należy odstąpić od umowy i zażądać zwrotu zadatku.

Ostatnia edycja:
Zwrotu podwojnej wartosci zadatku kuzynka nie chce. Chodzi o to ze cale to szefostwo wiedzialo od poczatku co robi. Najpierw ladnie pieknie mialo byc, ceny takiej jak ustalili, lista gosci z wyszczegolnieniem osob doroslych i dziec potem ten przekret z wpisaniem slowa Zadatek zamiast Zaliczka jak bylo w ustaleniach no i po wplacie zadatku podwyzszenie ceny za dziecko. Po czym w rozkowie z szefem w ktorej rowniez uczestniczylam patrzac nam sie w oczy z szyderczym usmiechem powiedzial ze ' Ja chce zarobic a jak Wam cos nie odpowiada szukajcie sobie innego lokalu'

Dlatego taki tytul mojego post. Wychodzi na to ze wystarczy zalozyc firme swiadczaca X uslugi. Zamydlic ludziom oczy fajnymi cenami ,zarzadac zaliczki ( jak widac ze ktos kumaty to przy wystawieniu potwierdzenia wplaty wpiasac ZADATEK tak,zeby bylo popij woda). Po wplacie chciec podpisac z kontrahentami umowe z takimi cenami,ze im sie odechce i kasa sie kreci. Przepraszam za wyrazenia ale tak jak pisalam LEGALNE OSZUSTWO !

smindy24 napisał:
Dlatego taki tytul mojego post.
Masz jakieś pytanie czy tylko chcesz marnować nasz czas?

PS
Jeśli oczekujesz pomocy to szanuj proszę czytających i używaj polskie litery....

Przepraszam,nie chciałam nikogo urazić a w szczególności okazać brak szacunku. Zakładając kiedyś kolejny wątek będę pamiętać o polskich literach oraz o tym aby nie marnować Państwa cenny czas .

Ostatnia edycja:
Bardziej chodzi o to po co w ogóle jest wątek? Bo nie wiadomo czemu mają służyć ostatnie wpisy.

Powrót