Zadiowóz zaparkowany na zakazie... Pytanko

• Autor wątku Autor wątku jaroszx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaroszx

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Słuchajcie tak z czystej ciekawości, czy radiowóz drogówki może być zaparkowany w miejscu niedozwolonym podczas prowadzenia przez policjantów czynności służbowych (np. "suszenia"). Pytam ponieważ niejednokrotnie widzę zaparkowane radiowozy np. na przystanku, pasie wyłączonym z ruchu itd.

Takie radiowozy nigdy nie mają włączonych sygnałów dźwiękowych ani świetlnych, a tylko wtedy (tak mi się zdaje) są pojazdami uprzywilejowanymi, czyli niemal żadne przepisy ich nie obowiązują.

Moje zdanie jest takie jak twoje radiowóz może łamać przepisy tylko gdy jest pojazdem uprzywiliowanym a w tym wypadku nie jest więc obowiązują go przepisy ruchu drogowego nie jest to też akcja ratowania życia ani nic w tym stylu .

Macie rację, ale nie do końca.
Nie musi być uprzywilejowany.
Podczas wykonywania czynności może zatrzymać się w miejscu niedozwolonym, ale musi mieć "koguty" - dźwięku nie musi mieć. Na zdrowy rozsądek - o ile stoi w miejscu nieutrudniającym ruchu to światła błyskowe raczej przeszkadzają niż pomagają - odwracają uwagę kierowców, dlatego często Policja ich nie włącza, żeby nie przeszkadzać ludziom i sobie.

Do momentu jeśli radiowoz nie ma włączonych świateł blyskowych barwy niebieskiej i sygnalizacji dziękowej o zmiennym tonie plus do tego światel mijania lub drogowych ( wszystkie 3 rzeczy łącznie ) nie jest pojazdem uprzywiliowanym tylko zwyklym uczestnikiem ruchu i nie ma prawa łamać przepisów ruchu drogowego.

ale wy nie mówcie gdzie i jak powinien stać radiowóz bo f-sze to wiedzą,ale ich przełożeni takie wydają polecenia-stać tam i kontrolować.(tam jest zagrożenie a innego miejsca do kontroli pewnie nie ma.)

zawsze można zglosić skargę na funkcjonariusza , tak samo jak każdy pomiar radarem tzw suszarką jest dokonywany nieprawidlowo niezgodnie z instrukcją w zatwierdzeniu typu urządzenia.

można złożyć skargę ale rozpatrzy ją pewnie ten co polecił tam stać i dokonywać kontroli.:D

rozumię to ale np. gdyby każdy zatrzymany za prędkość zmierzona radarem rapid złożył skargę że pomiar jest robiony pod niewlaściwym kątem to w końcu coś by śię zmieniło , może jeśli skala była by dużo to zaczeli by to robić wlaściwie i stać też we właściwych miejscach.

zrozum,że czasami aby ukrócić zapędy "piratów drogowych" trzeba zatrzymać się tam gdzie jest to niedozwolone.(są takie odcinki drogi,że nie ma miejsca na kontrolę z godnie z przepisami.zaparkowane pojazdy ,zakazy).
jeśli kurczowo f-sze trzymali by się przepisów to większość skrzyżowań ,tzw." prostych-gdzie można depnąć" byłyby nie kontrolowane a łamiący przepisy bezkarni.
więc ja tu widzę więcej dobrego niż złego.
(jak dokonują pomiaru "suszarką"to już ich sprawa-byle tak jak ich szkolono.)

Czy dokonywanie pomiaru to ich sprawa to nie wiem . Np. radarem Rapid powinno być wykonywane pod kątem 0 stopni czyli policjant powinien stać na środku pasa ruchu którym jedzie auto. tak jest w zatwierdzeniu radaru.

piotrekaudi - poczytaj przepisy. Nie musi być uprzywilejowany, żeby zatrzymać się w niedozwolonym miejscu. Wystarczą koguty.

Poczytam , w takim razie napisz gdzie ty to wyczytałeś?

piotrekaudi -co ty się tego pomiaru uczepiłeś?temat jest o postoju przez policję.

Przepraszam , wciągłem się w to że wiele rzeczy robią nieprawidłowo i tak wyszło sorry.

robili, robią i będą robić.i skargi tego nie zmienią.
(ja się nie gniewam.tylko ja o gruszce a ty o pietruszce.):)

piotrek - rozporządzenie w sprawie kontroli ruchu drogowego

tdmr napisał:
piotrek - rozporządzenie w sprawie kontroli ruchu drogowego
Przeczytałem wnikliwie. Istotnie jest tam mowa o włączeniu "kogutów" ale wyraźnie odnosi się to do sytuacji gdy jadący radiowóz dokona zatrzymania jadącego pojazdu. Nijak się to odnosi do sytuacji gdy funkcjonariusze siedzą zakamuflowani w krzakach lub na przystanku autobusowym.
piotrekaudi napisał:
rozumię to ale np. gdyby każdy zatrzymany za prędkość zmierzona radarem rapid złożył skargę że pomiar jest robiony pod niewlaściwym kątem to w końcu coś by śię zmieniło , może jeśli skala była by dużo to zaczeli by to robić wlaściwie i stać też we właściwych miejscach.
Dokładnie sam stałem sie ofiarą niewłaściwie dokonanego pomiaru prędkosci. jechałem motocyklem a za mną samochód. Funkcjonariusz zmierzył prędkość samochodu za mną.

Ostatnia edycja:
Powrót