Zadładanie Spółki Z O.O.

• Autor wątku Autor wątku evolet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evolet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich forumowiczów....
Proszę o pomoc w założeniu sp z o.o. a raczej z jej organizacją. Jeżeli chodzi o samo założenie to jest dużo informacji na forum...
Chcę założyć spółkę z dwoma wspólnikami, jeden z nich wnosi do spółki kapitał w gotówce natomiast drugi w ramach aportu. W sprawach organizacyjnych dotyczących samej spółki dużo dało mi przestudiowanie KSH.
Problem dotyczy jednak zatrudniania w spółce pracowników. Jeden ze wspólników nie będzie zatrudniany w spółce na żadnym stanowisku (włącznie z zarządem) drugi będzie zatrudniony w spółce na umowę o dzieło - dlatego, że ubezpiecza się w KRUS i chce dalej tam się opłacać.
1. Jak dużą kwotę można mu zaproponować za wykonywana pracę tak aby nie "wyrzucono" go z krus?

Ja mam stałe zatrudnienie jednakże nie mogę podejmować, żadnej innej pracy związanej z wynagrodzeniem, mogę się zatrudnić jednakże nie mogę pobierać za to pieniędzy. Miałem zostać prezesem - czy mogę pełnić tą funkcję nie pobierając za nią wynagrodzenia. Zgodnie z KSH Art. 201. (Organizacja zarządu)
§ 4. Członek zarządu jest powoływany i odwoływany uchwałą wspólników, chyba że
umowa spółki stanowi inaczej.

Czy na tej podstawie mógłbym reprezentować spółkę jako jej Prezes bez umowy o pracę? Tak aby nie mieć problemów z tego tytułu z ZUS. Czy muszę mieć jakąkolwiek umowę w której np. nie ma określonego wynagrodzenia bądź się go zrzekam.
Dziękuje za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Powrót