Zadłużeni członkowie rodziny

• Autor wątku Autor wątku Robi666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robi666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Tak po krótce,kilku członków rodziny z różnym stopniem pokrewieństwa pożyczało gotówkę od seniorki rodziny. Przez lata pożyczali ale i oddawali i tak w kółko,to można by jeszcze zaakceptować,niestety kilka tyg.temu jakby się umówili,kontakt praktycznie się urwał. A jeden bezczelnie wręcz stwierdził,że seniorka niema dowodów na pożyczki i oni jej tego nie muszą oddawać. Dodam,że uzbierało się tego około 20 tyś. Pytanie czy w takiej sytuacji jest sens składać pozew do sądu,nie posiadając choćby prostej umowy pożyczki,słowo przeciwko słowu.:?:

Przez lata pożyczali ale i oddawali (...) seniorka niema dowodów na pożyczki i oni jej tego nie muszą oddawać

Jak to zatem było, pożyczali i oddawali, czy pożyczali, a nie oddawali?

Wanda67 napisał:
Jak to zatem było, pożyczali i oddawali, czy pożyczali, a nie oddawali?

Naprawdę ciężko przeczytać do końca? Przecież napisałem,że kontakt się urwał,ale,uzbierało się zaległości około 20 tyś. Tak, część długu oddali. Jeszcze coś doprecyzować?

Umowa pożyczki powinna być choćby uprawdopodobniona dokumentem. Inaczej nie można dowodzić jej istnienia świadkami czy przesłuchaniem stron. Więc jak seniorka dawała kasę do ręki, bez pokwitowania, a pożyczkobiorcy się wyprą tego, że cokolwiek wzięli, to szans na odzyskanie nie ma.

czy w takiej sytuacji jest sens składać pozew do sądu

Nie ma sensu występować do sądu z powództwem o zapłatę, bo nie ma konkretnych dowodów na podane okoliczności pożyczania pieniędzy przez członków Twojej rodziny. Wszystkie wnoszone pozwy podlegają opłacie sądowej. Rację ma tutaj yogi123 twierdząc, że "(...) pożyczkobiorcy się wyprą tego, że cokolwiek wzięli, to szans na odzyskanie nie ma".

Dzięki za odpowiedź,co prawda liczyłem na to że coś da się zrobić,ale tego się niestety spodziewałem.

Sąd musi mieć konkretne dowody na okoliczności podane w pozwie. Jak ich nie ma, wtedy nic się nie da zrobić.

Powrót