zadłużenia finansowe męża

• Autor wątku Autor wątku Gosia0752
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosia0752

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,

Od 4 lat jestem mężatka z jednym dzieckiem, a dopiero niedawno, bo około 3 miesiące temu dowiedziałam się, że mój mąż posiada kredyty warte powyżej 100 tys. złotych, których miejsca zaciągnięcia są nadal tajemnicą skrywana przez męża. Czy w takim wypadku, ja jako żona, jestem "skazana" odpowiadać za konsekwencje w razie niemożności przez niego spłaty tych zadłużeń? Z góry dziękuję za odpowiedź

Jeśli nie wyrażałaś zgody na kredyty, to ewentualna egzekucja będzie prowadzona wyłącznie z majątku odrębnego męża. Nie odpowiadasz za te długi.

Nawet jeżeli nadal jesteśmy małżeństwem i nie ma żadnej podpisanej intercyzy majątkowej?

kpc

art. 787
Tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim sąd nada klauzulę wykonalności także przeciwko jej małżonkowi z ograniczeniem jego odpowiedzialności do majątku objętego wspólnością majątkową, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą małżonka dłużnika.

art. 787(1)
Tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim sąd nada klauzulę wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika z ograniczeniem jego odpowiedzialności do przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego małżonków, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa.

Tak jest.

W/wym przepisy są procesową konsekwencją regulacji materialnoprawnej, która jest przewidziana w treści art. 41 § 1 kro.
Przepis prawny:
Art. 41 § 1 Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków.

Powrót