Zadłużenia wobec Ultimo

• Autor wątku Autor wątku Martaa2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martaa2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Wiem,że temat był już niejednokrotnie poruszany na tym forum, ale nie znalazłam nic co mogłoby mi pomóc.
Mianowicie mam trzy zadłużenia wobec firmy windykacyjnej ULTIMO. Zadłużenia te są za Providenta umowa pożyczki została zawarta w czerwcu 2009 i w tym przypadku wiem, że dług jest na pewno przedawniony, nie było nakazu zapłaty ani komornika. Następne zadłużenie jest z banku PKO karta kredytowa z września 2009 roku i Plus GSM umowa z października 2008 w dwóch ostatnich przypadkach były bezskuteczne egzekucje komornicze. Wiem,że istnieje możliwość negocjacji z nimi odnośnie odstąpienia/ umorzenia części zadłużenia a warunkiem jest jednorazowa spłata. W chwili obecnej mam umowę na najniższą krajową i jakiekolwiek egzekucje komornicze dalej beda bezskuteczne. Chciałabym się z nimi ''dogadać'' na tą jednorazową spłatę części zadłużenia tylko,że za bardzo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Jakie pisma wystosować, kompletnie nic. Czy miał ktoś podobną sytuację? Pomoże ktoś?

Zadzwoń do ULTIMO, przedstaw im swoją propozycję i to wszystko, zgodzą się lub nie, może zaproponują swoją propozycję ugody. Wszystko zależy od nich. Tylko uważaj abyś przypadkiem nie uznał tego przedawnionego zobowiązania :)

Właśnie i tu też jest problem. Kiedy uznajemy nasz dług? Czego unikać w rozmowach, bądź pismach kierowanych do tej firmy?

Troszkę źle napisałem, poprawię, nie będę edytował :)
Zrzeczenie się zarzutu przedawnienia jest oświadczeniem woli w którym zrzekasz się podniesienia zarzutu przedanienia. Można to zrobić w sposób dorozumiany, przykładowo negocjując formę spłat itp. Czyli wszystko z czego wynika, że Dłużnik wykazuje wole spłaty przedawnionego roszczenia.
Tak ogólnie pisząc :)

Martaa2015 napisał:
Chciałabym się z nimi ''dogadać'' na tą jednorazową spłatę części zadłużenia tylko,że za bardzo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Po co, chcesz ruszyć lawinę? Jak cię podliczą to się nie wypłacisz, a jeszcze ci podatek od umorzenia dojdzie do zapłaty... Najpierw skonsultuj z kimś temat, bowiem Ultimo słowa prawdy ci nie powie
Martaa2015 napisał:
Zadłużenia te są za Providenta umowa pożyczki została zawarta w czerwcu 2009 i w tym przypadku wiem, że dług jest na pewno przedawniony, nie było nakazu zapłaty ani komornika
Nie znam osoby, która by przegrała z Ultimo sprawę o Providenta :)
Martaa2015 napisał:
Następne zadłużenie jest z banku PKO karta kredytowa z września 2009 roku
Duża szansa, że przedawnione.
Martaa2015 napisał:
i Plus GSM umowa z października 2008
Najtrudniejszy temat. Co nie znaczy, że nie do przejścia :)

Martaa2015 napisał:
w dwóch ostatnich przypadkach były bezskuteczne egzekucje komornicze
Marian napisz jak uniknąć spłaty dwóch ostatnich przypadków ?:)

A to, że możliwy jest brak skutecznego doręczenia. Bez szczegółowej znajomości sprawy nie sposób jednak orzec konkretnie.

eee... myślałem, że coś nowego :)
Z opisu wątpię aby tak było.

Powrót