Zadłużenie -alimenty u komornika

• Autor wątku Autor wątku wisnia180
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisnia180

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam . Bardzo bym prosiła o pomoc . Odzyskałam Syna który był w rodzinie zastępczej. Chciałabym złożyć do komornika pismo aby dalej próbował odzyskać pieniądze na mojego syna( alimenty) wcześniej zrobiła to moja ciocia u której był Synek. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość odzyskania kwoty zaległości za alimenty? Dzisiaj Ciocia dzwoniła mówiąc mi że dostała pismo od komornika iż mój były chłopak jest wpisany do krajowego rejestru dłużników. Jak mam to zrobić? Bardzo proszę o pomoc. :( :(

Ciocia zakładała sprawę w Sądzie , ja mam wyrok w domu.

wisnia180 napisał:
Ciocia zakładała sprawę w Sądzie , ja mam wyrok w domu.
Czego dotyczy ten wyrok?
Myśl.....pytam o egzekucję. Wniosek wraz z tytułem składała ciotka, czy Ty?

Nie jesteś na czacie, nie pisz post pod postem Edycja 20minut.
Musisz wstąpić w miejsce wierzycie. Ciotka powinna zawiesić egzekucję do czasu gdy Ty uzyskasz tytuł na siebie.

jak mam uzyskać tytuł na siebie?

Ostatnia edycja:
wisnia180 napisał:
jak mam to zrobić ?
Myślę, że powinnaś iść z ciotką do komornika, nie ma obowiązku udzielić porady, ale może wytyczyć ścieżkę. Idz do MOPSU mają prawników - bezpłatnie, też cię pokierują
I zapamiętaj. Z "gołego" nic się nie "ściągnie"

Rozumiem , mam jeszcze pytanie komornik cały czas jest z tej samej miejscowości co oskarżony( jest tam zameldowany ale jest za granicą). Czy mogę komornika "znaleźć" w swojej miejscowości? Czy będę musiała płacić za komornika jeśli go zmienię?

Najpierw myśl o dopełnieniu wszystkich formalności by po przywróceniu praw, świadczenie alimentacyjne formalnie trafiał na Twój r-ku. Pamiętaj, że to kasa dla dziecka.
wisnia180 napisał:
Czy mogę komornika "znaleźć" w swojej miejscowości?
Możliwe.

Powrót