Zadłużenie mieszkania a spadek

• Autor wątku Autor wątku majka681
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka681

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Jestem współwłaścicielką 1/6 mieszkania po zmarłym ojcu w którym jestem zameldowana na stałe wraz z 6-letnią córką aczkolwiek od 7 lat tam nie mieszkam. W mieszkaniu tym mieszka moja matka i mój brat. Dzisiaj dostałam pismo o zajęciu wynagrodzenia za pracę przez komornika z tytułu zadłużenia tego mieszkania (moja matka nie płaci czynszu).
1) Czy muszę spłacić ten dług (jest to kwota ok 5 000zł)??
2) Jak mogę zdjąć komornika z wynagrodzenia?? Czy jeśli spłacę dług jednorazowo to będę miała spokój??
3) Co jeśli spłacę ten dług i wymelduję się?? Czy jako spadkobierca nadal będę musiała regulować długi za to mieszkanie?? Jak się przed tym uchronić??

Nie otrzymywała Pani żadnych pism z sądu?
Jaki jest status mieszkania?

Nie otrzymywałam ponieważ pod adresem zameldowania na pobyt stały nie mieszkam 7 lat a z matką nie utrzymuje kontaktu (już spłacam po niej inne długi). Jest to mieszkanie własnościowe

w związku z zameldowaniem istnieje domniemanie zamieszkiwania pod wskazanym adresem, na dodatek jest Pani współwłaścicielką rzeczonej nieruchomosci - nie dokonano działu spadku. Ponieważ zadłużenie powstało po otwarciu spadku, każdy ze wspólwłaścicieli odpowiada za dług wg swego udziału. Jeżeli spłaci Pani zadłużenie w całości, będzie Pani przysługiwać roszczenie regresowe do pozostałych współwłaścicieli.
Póki będzie Pani współwłaścicielką tego mieszkania, sytuacje mogą się powtarzać. Wymeldowanie w danym przypadku tego nie zmieni.

Dziękuję za odpowiedź a jakie mam możliwości żeby pozbyć się tego "spadku"??

A czy mogłabym się odpisać od tego mieszkania np u notariusza?? Czy moja matka i brat muszą wyrazić na to zgodę?

Domyślam się, że brat i mama są pozostałym współwłaścicielami. Nie zamierzają płacić czy nie mogą ?

Moja matka to jedna wielka oszustka i dłużniczka !!! Ona nie ma zamiaru płacić - bratu mówi że płaci a on jej wierzy.

Dlatego chcę się pozbyć prawa do tego mieszkania bo nie chcę całe życie spłacać ich długów

Rozmawiałaś z bratem na ten temat ? Przeciwko niemu też powinna być prowadzona egzekucja.

Brat wie o zadłużeniu ale matka mu obiecuje że to spłaci ja wiem że ona tego nie spłaci bo ma za duzo długów

Jeśli się nie dogadacie co do spłaty zadłużenia lub sprzedaży mieszkania to pozostaje zniesienie współwłasności za pomocą sądu. Sąd może przyznać udziały jednej osobie np. mamie a pozostałym spłatę od tej osoby. Jeśli nie dojdzie do uzgodnienia stanowiska co do przejęcia to sąd może zarządzić sprzedaż mieszkania w trybie egzekucji i podział pieniędzy między udziałowców.

Ostatnia edycja:
Aha a jeszcze jedno pytanie dziadek (który zmarł 8 lat po moim ojcu) zapisał całe to mieszkanie w testamencie mojej matce - czy po dziadku ja również coś dziedziczę?

Skoro dziadek zapisał mieszkanie tylko mamie a mama żyje to co do mieszkania ,za przeproszeniem miał twój zmarły ojciec ?

Powrót