Zadłużenie mieszkania.

• Autor wątku Autor wątku zaklopotana_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaklopotana_m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ja i moi rodzice mamy problem, wynajmowaliśmy kiedyś mieszkanie służbowe, w którym zameldowana byłam tylko ja z mamą. Tata zameldowany był w domu swoich rodziców. Ze względu na sprawy osobiste nie mogliśmy płacić czynszu regularnie, przychodziły pisma ponaglające jednak w końcu przestały. Dodam jeszcze, że część została spłacona już wcześniej, pozostała część urosła w odsetkach. Obecnie mieszkamy w mieszkaniu własnościowym (rodzice są współwłaścicielami), a wierzyciel domaga się spłaty długu w formie przejęcia nieruchomości. Jednak tylko mama jest dłużnikiem, tata nie. Czy w tej sytuacji komornik może zająć nieruchomość, gdy jeden z małżonków nie jest dłużnikiem?

Ostatnia edycja:
1. nie może przejąć (chyba że się zgodzicie), komornik będzie licytował. przejać może po drugiej bezskutecznej licytacji
2. jak wspólność małżeńska bez podziału to trochę czasu i wysiłku trzeba by to było licytowalne (udział mamy)

Co więc można zrobić by zatrzymać mieszkanie? Wiemy, że wierzyciel nie pójdzie na ugodę. Dług wynosi ok 18tys zł. Może więc zlicytować mieszkanie warte 140tys? Chcielibyśmy spłacić dług, ale np poprzez zajęcie konta bankowego mamy.

zlicytować może. a samo zajęcie konta zadłużenia nie spłaci, jakieś siano na tym rachunku być musi...

Powrót