P
P.karnia1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć. Niestety po 3 latach prowadzenia jdg muszę zamknąć firmę. Przez zbieg okoliczności popadłem w długi. Od czerwca do teraz nie płaciłem zaliczek na pit28 teraz będzie zeznanie roczne więc z tego tytułu moje zadłużenie wyniesie ok 10000zl. Podatki vat płaciłem wmiare w terminie , zaległy mam tylko vat za listopad i grudzień ok 2000zl. Mam również zadłużenie ZUS na ten moment 3 zaległe składki plus reszta układu ratalnego ok 10000zl. Nie ma środków na spłatę, zamykam działalność I zatrudniam się na umowę o pracę. Moje pytanie, czy urzad skarbowy rozłoży mi zadłużenie na raty mimo że mój obrót był wysoki i teoretycznie powinienem mieć na spłatę zobowiązań w terminie? ( miałem sporo kosztów których nie mogłem udokumentować) więc nie bardzo będę miał jak uzasadnić wniosku. Czy jeśli wniosek odrzucą dojdzie do egzekucji ( nie mam majątku) czy mimo wszystko będę mógł się ubiegać o spłatę ratalną? Druga kwestia zus, sytuacja podobna z tym ze uklad ratalny już jest, też nie mam na spłatę i też po zamknięciu działalność będę chciał to spłacać ratalnie. Czy mam szansę wkoncu na normalne życie i mimo wszystko otrzymanie realnej pomocy z urzędów w spłacie zadluzen? Jak myślicie? Moja firma nie robiła przekrętów, wszystkie przychody dokumentowałem i płaciłem podatki ile tylko mogłem. Pozdrawiam