L
legeartis1306
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 43
Witam. Otóż mam następujący problem. Babcia z którą mieszkam (i która jednocześnie była moim prawnym opiekunem - rodzina zastępcza spokrewniona) jest bardzo mocno zadłużona w kilku bankach i chwilówkach. Tym samym, miesięczna rata na opłacenie wszystkich wierzycieli jest wyższa niż posiadany przez nią dochód (emerytura, około 1750 zł), tak więc nie jest w stanie opłacić wszystkich rat, a do tego opłacić rachunków za mieszkanie i zostawić resztę pieniędzy na wyżycie.
Moje pytanie brzmi następująco:
Do jakiej kwoty komornik (którego jeszcze nie ma) może zająć jej dochód, jeżeli nie będzie płaciła żadnym z tych banków? Czy nie będzie to lepsza alternatywa, jeżeli po prostu nie płaciłaby tych wszystkich długów (miesięczna rata z samych banków wynosi prawie 2500zł) i komornik zająłby jej po prostu jakąś określoną część emerytury (i tu moje pytanie, ile maksymalnie może zabrać?) niż nieudolne spłacanie tych zaległości, wieczne pożyczki od znajomych i brak jakiejkolwiek perspektywy?
Bardzo proszę o doradzenie w tej kwestii.
Moje pytanie brzmi następująco:
Do jakiej kwoty komornik (którego jeszcze nie ma) może zająć jej dochód, jeżeli nie będzie płaciła żadnym z tych banków? Czy nie będzie to lepsza alternatywa, jeżeli po prostu nie płaciłaby tych wszystkich długów (miesięczna rata z samych banków wynosi prawie 2500zł) i komornik zająłby jej po prostu jakąś określoną część emerytury (i tu moje pytanie, ile maksymalnie może zabrać?) niż nieudolne spłacanie tych zaległości, wieczne pożyczki od znajomych i brak jakiejkolwiek perspektywy?
Bardzo proszę o doradzenie w tej kwestii.