Zadłużenie w Niemczech, sprawa z zameldowaniem i wymeldowaniem. Pomóżcie!

• Autor wątku Autor wątku Ania22wro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania22wro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór. Mój Ojciec mieszkający w Berlinie ma zadłużenie na prąd w kwocie 600 euro, od grudnia ubiegłego roku. Stwierdził ostatnio w rozmowie, że chce się wymeldować z mieszkania, bo wtedy anulują mu owy dług. Chce żeby zameldowała się osoba z jego najbliższej rodziny, czyli jego żona. Czy to prawda, że po jego wymeldowaniu przepadnie mu ten dług i czy moja mama nie będzie miała z tego powodu jakiś nieprzyjemności, tzn, czy długi Ojca nie przejdą na nią, bądź czy nie będzie jakiś innych konsekwencji?? Podobno jest to zgodne z prawem. Mi się ten pomysł taty wydał absurdalny, bo jak z takiego powodu mogą wymazać dług, ale jestem w tym temacie kompletnym laikiem i może istnieje taka lub podobna możliwość? Proszę bardzo o pomoc.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Nowy najemca mieszkania nie musi oczywiscie przejmowac dlugow poprzedniego najemcy, to jest oczywista oczywistosc.

Ale oczywista oczywistoscia jest rowniez, ze ten dlug nie "przepadnie", tylko bedzie sie wlokl za ojcem, bo teraz nie mozna sie wymeldowac w nieznane, tylko meldujac sie w nowym miejscu urzad wymeldowuje cie ze starego, a wiec elektrownia po prostu dostanie jego nowy adres, wysle mu upomnienie, moze dwa, a potem Mahnbescheid (sadowy nakaz platniczy)

Dziękuję Bardzo. Czyli po prostu takie działanie ojca może jedynie opóźnić egzekucję długu?
No tak, najemca nie musi przejmować długów poprzedniego najemcy...Ale to jest jego żona, długi nie przejdą na nią?

Zameldowanie ojca w tym czy innym mieszkaniu nie ma zadnego znaczenia w kwestii, ze ma dlug wobec elektrowni, to nie mieszkanie (przedmiot), tylko ojciec (osoba) ma dlugi.

Zona jako nowy najemca (ale on musialby sie kompletnie wymeldowac z mieszkania, ona zameldowac, spisac liczniki przy wprowadzaniu i podac ich stan) nie jest dla elektrowni na poczatku strona w tej sprawie, dopiero jesli by doszlo do egzekucji i ze wzgledu na wspolnote majatkowa okazaloby sie, ze ona musi splacac jego dlugi, to tak, ale to nie ma nic wspolnego z zameldowaniem w mieszkaniu X czy Y

Powrót