Zadłużenie w parabanku - ubezpieczenie za brak spłaty

• Autor wątku Autor wątku Ketl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ketl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, 2 msc temu zaciągnąłem pożyczkę na sumę 600 zł na okres 1 miesiąca. Aktualnie rozeznaję się na koncie https://www.netcredit.pl/dokumenty/
i widzę:

Kwota pożyczki: 600,00
Prowizja + odsetki:135,00
Ubezpieczenie:500
Kara:17,96

Po niezapłaceniu należnej kwoty zostałem obarczony składkami na ubezpieczenie (do którego przystępuje po podpisaniu umowy), których wysokość określa paragraf:

"2. Suma ubezpieczenia w odniesieniu do każdego Ubezpieczonego jest równa wysokości pozostałego do spłaty na Dzień zajścia Zdarzenia ubezpieczeniowego salda Zobowiązania określonego w Umowie Pożyczki."

Czy takie klauzule są prawnie dozwolone?
Czy monity wysyłane trybem niepoleconym mają ważność i czy takie klauzule są dozwolone?

Ostatnia edycja:
Dodam, iż należny dług (kwota pożyczki + prowizję i karne odsetki) spłaciłem. Jutro będę do nich dzwonił z zapytaniem odnośnie tej kwoty ubezpieczenia, którą wzięli sobie z kosmosu! Jaką linie obrony przyjąć- pogrozić im UOKiK'iem, spłacać ten koszt ubezpieczenia?

Jak widać w raporcie- UOKiK już zainteresował się nadużyciami z ich strony:

http://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=13504

Podbijam, proszę o pomoc- czy zapłacić owe ubezpieczenie czy też walczyć?

jeśli potrafią udowodnić zasadnosć ubezpieczenia to trzeba by zapłacic. z drugiej strony - takie ubezp. to obejście przepisów prawa o odsetkach max...

Rejestrując się na Stronie internetowej i składając Wniosek, Pożyczkobiorca składa następujące oświadczenia w zakresie ubezpieczenia:
Po zapoznaniu się z Warunkami grupowego ubezpieczenia na życie Pożyczkobiorców (WU, kod: 2013_BIXBG_v01):
1. Wyrażam zgodę na objęcie mnie ochroną ubezpieczeniową przez Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie Europa S.A. z siedzibą we Wrocławiu.
2. Przyjmuję do wiadomości, że wykaz przysługujących mi świadczeń oraz ciążących na mnie obowiązków w celu zachowania uprawnień z tytułu ubezpieczenia znajduje się w WU (kod: 2013_BIXBG_v01).
3. Potwierdzam odbiór WU (kod: 2013_BIXBG_v01) przed przystąpieniem do ubezpieczenia, zapoznanie się z ich treścią, w szczególności z ograniczeniami odpowiedzialności Towarzystwa Ubezpieczeń na Zycie Europa S.A., ich zrozumienie oraz ich akceptację.

4.7. Mając na uwadze oświadczenia wskazane w ust. 4.6 powyżej, Pożyczkobiorca niniejszym oświadcza, że Pożyczkodawca jest uprawniony do zgłoszenia Pożyczkobiorcy do objęcia ochroną ubezpieczeniową przez Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie Europa SA z siedzibą we Wrocławiu w przypadku niedotrzymania przez Pożyczkobiorcę terminu spłaty Pożyczki. Okres ochrony ubezpieczeniowej, o której mowa powyżej będzie odpowiadać okresowi opóźnienia w spłacie Pożyczki. Jednocześnie Pożyczkobiorca niniejszym oświadcza, że Pożyczkodawca jest uprawniony do zgłoszenia Pożyczkobiorcy do objęcia ochroną ubezpieczeniową przez Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie Europa SA z siedzibą we Wrocławiu w przypadku przedłużenia okresu spłaty Pożyczki Promocyjnej lub każdej innej pożyczki udzielonej Pożyczkobiorcy, jak również w przypadku każdej innej pożyczki udzielonej w oparciu o zapisy niniejszej umowy.

Nie ma tu mowy o żadnych dodatkowych opłatach. Aktualnie dostałem e-mail od kruka z wezwaniem do zapłaty,- co robić?

Naruszeń może być sporo, wszystko tak naprawdę zależy od tego co miałeś w umowie, jej warunków. Zapewne coś tam jest źle przedstawione i będzie Tobie przysługiwał kredyt darmowy (por. ten temat oraz raport UOKiK) lub dłuższe prawo do odstąpienia od umowy.

Czy monity wysyłane trybem niepoleconym mają ważność i czy takie klauzule są dozwolone?
Wysyłać mogą, ale już obciążać konsumenta opłatą za nie - już nie bardzo.
Po zapoznaniu się z Warunkami grupowego ubezpieczenia na życie Pożyczkobiorców (WU, kod: 2013_BIXBG_v01):
1. Wyrażam zgodę na objęcie mnie ochroną ubezpieczeniową przez Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie Europa S.A. z siedzibą we Wrocławiu.
2. Przyjmuję do wiadomości, że wykaz przysługujących mi świadczeń oraz ciążących na mnie obowiązków w celu zachowania uprawnień z tytułu ubezpieczenia znajduje się w WU (kod: 2013_BIXBG_v01).
3. Potwierdzam odbiór WU (kod: 2013_BIXBG_v01) przed przystąpieniem do ubezpieczenia, zapoznanie się z ich treścią, w szczególności z ograniczeniami odpowiedzialności Towarzystwa Ubezpieczeń na Zycie Europa S.A., ich zrozumienie oraz ich akceptację.
Tutaj chodzi o faktyczną możliwość zapoznania się - jeżeli nie zostały one Tobie udostępnione, a nawet można powiedzieć doręczone - to ich zapisy Ciebie nie obowiązują.

Czy idąc w myśl raportu UOKiK'u:

http://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=13504

Owe nadużycia można podpiąć pod sankcje kredytu darmowego?

1. "Pobieranie opłat nieprzewidzianych umową
W oferowanym przez Net Credit wzorcu umownym przewidziano, że:
 Koszty związane z udzieleniem Pożyczki, jej przedłużeniem oraz opóźnieniem w jej spłacie, a także koszty związane z ubezpieczeniem Pożyczki w zakresie określonym w ust. 4.7 niniejszej Umowy zostały przedstawione w formie Tabeli Opłat zamieszczonej na Stronie internetowej Pożyczkodawcy. (Net Credit, pkt 11.5
„Ramowej Umowy Pożyczki”).

Kosztem, który został przewidziany jedynie na udostępnianej na stronie internetowej pożyczkodawcy tabeli opłat była opłata za „ubezpieczenie zaległe” pobierana w przypadku opóźnienia w spłacie kredytu. Wspomniana tabela nie jest doręczana konsumentom, bo za doręczenie nie można uznać udostępnienia tabeli na stronie internetowej pożyczkodawcy.
Zgodnie z przepisem art. 384 § 1 k.c. ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzór umowy, regulamin, wiąże drugą stronę, jeżeli został jej doręczony przed zawarciem umowy. Wobec powyższego, praktykę polegającą na pobieraniu opłat, które nie były przewidziane w doręczonej konsumentowi umowie, należy uznać za godzącą w zbiorowe interesy konsumentów. W stosunku do Net Credit zostało zatem wszczęte postępowanie w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów, w ramach którego sformułowano zarzut naruszenia art. 3 u.z.n.k. "

2. "W toku kontroli stwierdzono, że Net Credit nie przekazuje konsumentom przed zawarciem umowy formularza informacyjnego. Konsument zostaje w ten sposób pozbawiony możliwości porównania ofert różnych kredytodawców w oparciu o jednolicie sformułowaną informację prezentowaną na
specjalnym arkuszu informacyjnym. W myśl art. 14 u.k.k. kredytodawca lub pośrednik kredytowy przekazuje konsumentowi dane, o których mowa w art. 13 ust. 1 i 2 u.k.k., na formularzu informacyjnym dotyczącym
kredytu konsumenckiego. Ze względu na to, że Net Credit swoim działaniem naruszyło przedmiotowy przepis ustawy, wszczęto wobec nich postępowania w sprawie stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów."

3. "RRSO oraz całkowitej kwoty do zapłaty pozwala
konsumentowi na porównanie ofert poszczególnych przedsiębiorców, dlatego niezwykle istotne jest by parametry te podano w umowie. Obowiązek zamieszczenia w umowie kredytu informacji o RRSO oraz całkowitej kwocie do zapłaty wynika z art. 30 ust. 1 pkt 7 u.k.k. Przepis ten narusza Net Credit.
Informacji o całkowitej kwocie do zapłaty w ogóle nie podaje Eurocent oraz Net Credit.
Net Credit stosuje następujące
postanowienie: 30
 Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania dla Pożyczek, udzielanych przez
Pożyczkodawcę, zamieszczona jest na Stronie internetowej Pożyczkodawcy, jak również zawarta jest w Harmonogramie oraz w Europejskim arkuszu
informacyjnym przesyłanym do Pożyczkobiorcy. (Net Credit, 11.4. „Ramowej
umowy pożyczki”).
Jednakże w harmonogramie nie ma informacji o RRSO, a formularz informacyjny
(nazywany przez pożyczkodawcę europejskim arkuszem informacyjnym) nie jest częścią umowy. Tym samym obowiązek ustawowy nie został wypełniony."

4" Konsument ma prawo, bez podania przyczyny, do odstąpienia od umowy o kredyt konsumencki w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy. W takim wypadku konsument nie ponosi kosztów związanych z odstąpieniem od umowy o kredyt konsumencki, z wyjątkiem odsetek za okres od dnia wypłaty kredytu do dnia spłaty kredytu. W celu ułatwienia wyliczenia kwoty jaką trzeba zwrócić ustawodawca nakazał by w umowie kredytu podawać kwotowo odsetki należne w stosunku dziennym w wypadku odstąpienia od umowy (art. 30 ust. 1 pkt 15 u.k.k.). Kwoty tej nie podaje Net Credit, Wobec powyższego, ww. przedsiębiorcom postawiono zarzut
naruszenia przepisu art. 30 ust. 1 pkt 15 u.k.k. "

W odpowiedzi dostałem:

"Szanowny Panie

Niniejszym, w odpowiedzi na Pana zapytanie:

Ad 1 Wszystkie koszty są określone w Tabeli Opłat na stronie internetowej która ogólnodostępna dla wszystkich a także w Harmonogramie będącym integralną częścią umowy pożyczki.

Ad 2 Do każdego klienta po złożeniu wniosku o pożyczkę wysyłany jest Europejski Formularz Informacyjny (jednolicie sformułowana informacja) w którym znajdują się wszystkie informacje których Pożyczkodawca zobowiązany jest udzielić wnioskującemu o pożyczkę.

Ad 3 Wszystkie takie informacje znajdują się w Europejskim Formularzy Informacyjnym

Informacja o RRSO znajduje się w Harmonogramie (6 pozycja) który został do Pana przesłany.

Ad4 W umowie pożyczki podana jest informacja o kwocie odsetek (czterokrotność stopy lombardowej) za okres między udzieleniem pożyczki a odstąpieniem od niej.

Wszelkie Pańskie zarzuty są bezpodstawne i nie stanowią podstawy do jakiegokolwiek roszczenia zmierzającego do umorzenia części zadłużenia bądź zwrotu dokonanych przez Pana opłat.

Z poważaniem,

Dział Windykacji Net Credit"

"Witam, dziękuję za odpowiedź, w odpowiedzi odpieram jeszcze raz:

Ad 1 Wszystkie koszty są określone w Tabeli Opłat na stronie internetowej która ogólnodostępna dla wszystkich a także w Harmonogramie będącym integralną częścią umowy pożyczki.
Ad 2 Do każdego klienta po złożeniu wniosku o pożyczkę wysyłany jest Europejski Formularz Informacyjny (jednolicie sformułowana informacja) w którym znajdują się wszystkie informacje których Pożyczkodawca zobowiązany jest udzielić wnioskującemu o pożyczkę.
Ad 3 Wszystkie takie informacje znajdują się w Europejskim Formularzy Informacyjnym

Wspomniana tabela nie jest doręczana konsumentom, bo za doręczenie nie można uznać udostępnienia tabeli na stronie internetowej pożyczkodawcy. Zgodnie z przepisem art. 384 § 1 k.c. ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzór umowy, regulamin, wiąże drugą stronę, jeżeli został jej doręczony przed zawarciem umowy.

pozdrawiam, ja

"Szanowny Panie

Informujemy iż zgodnie z artykułem na który się Pan powołuje Umowa, Regulamin Pożyczki, Harmonogram oraz Europejski Formularz Informacyjny został Panu dostarczony i potwierdził Pan zapoznanie się z ich treścią poprzez opłatę akceptacyjną przesłaną na rachunek Spółki.

Z każdym dniem zwłoki są Panu doliczane dodatkowe koszta. Kiedy zadłużenie zostanie uregulowane?"

"Szanowny Panie

Brak spłaty reszty zadłużenia skutkował będzie konsekwencjami windykacyjnymi a także dalszym narastaniem kosztów."

W odpowiedzi kierowałem się zawsze podobną linia obrony, gdyż omawiana sankcja powstaje z mocy prawa (ex lege), na co wskazuje ratio legis powyższej regulacji oraz wykładania celowościowa przepisu. W związku z powyższym pisemne oświadczenie konsumenta ma charakter oświadczenia wiedzy i – jeśli doszłoby do sporu sądowego – sędzia z urzędu powinien zastosować powyższą sankcję, jeśli zauważyłby powyższe braki w umowie. Zostałem mimo wszystko wpisany do KRD,- jak mogę dochodzić swoich praw jeśli nadal będą mi naliczać dodatkowe opłaty mimo wyraźnych braków w umowie?

Witam nie wiem czy w dobrym temacie będe pisał.

W tamty roku wziołem w Net Credit pożyczkę w wysokości 300 zł wszystko było oki aż przyszła umowa ramowa jakiś czas temu weszłem na swój profil w Net Credit i tu moje zdziwienie ubezpieczenie 130 zł jak mi przyszłali umowe ramową to przeczytałem całą umowę i na temat ubezpieczenia nic nie było mowy po drugie przedłużyłem termin spłaty pożyczki wchodzę wczoraj na swój profil w Net Credit i o dziwo ubezpieczenie który wynośiło 130 zł zrobiło się na 200 zł proszę o jakąś poradę w tej sprawie co mogę zrobić.

LUDZIE NIE BIERZCIE POŻYCZKI W NET CREDIT LEPIEJ SOBIE WEŻCIE W INNEJ INSTYTUCJI TAKIEJ JAK NP: VIVUS.PL TAM 1400 ZŁ I PIERWSZA POŻYCZKA ZA DARMO JUŻ NIGDY WIĘCEJ NIE WEZMIE W NET CREDIT POŻYCZKI

Powrót