Zadłużenie w skok_u

• Autor wątku Autor wątku Daami78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daami78

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam,Mam pożyczki w skok , przez ponad dwa lata spłacałem je regularnie, niestety ostatnio w firmie w której pracuje spadły zamówienia a co za tym idzie rownież zmniejszyły się zarobki.
Staram się nadal spłacać raty lecz nie daję już rady.
Zarabiam na rękę ok 2700zł ,oprócz kredytów mam jeszcze alimenty na dziecko w kwocie 600zł.
Proszę o porade co mam zrobić? jak negocjować warunki spłaty (o ile istnieje taka możliwość) .
Jakie mam prawa jako dłużnik?
Pozdrawiam.

Proszę się zwrócić pisemnie do banku, o dogodne obniżenie spłacanej raty.
Należy podać w/w problem, i powiadomić ich o niemożności spłaty kredytu.
Jednak to nie daje żadnej gwarancji, że bank pójdzie w tej sprawie na ugodę.

Co do praw dłużnika to praktycznie pan ich nie ma, wzięta pożyczka musi być zgodnie z umową w całości spłacona, w wyznaczonym terminie.

Pisałem już do skoku w tej sprawie odpowiedzieli tylko tyle że obniżenie wynagrodzenia to nie jest powód do renegocjacji warunków spłaty zadłużenia.
Nasuwa mi się pytanie , jeśli sprawa trafi do komornika to w jakiej części może on zająć moje wynagrodzenie?

Komornik może zająć 50% wynagrodzenia, do wysokości minimalnej płacy czyli - 1111,86 złotych.

A jeśli ktoś płaci alimenty tak jak ja ,to sa takie same zasady zajęć komorniczych?

Jeśli ktoś ma lub miał podobny problem ze skokiem to proszę o kontakt na forum, będę wdzięczny

Czy w umowie jest jakieś postanowienia o możliwości "zamrożenia" spłaty kredytu? Jaki Skok?

Daami78 napisał:
A jeśli ktoś płaci alimenty tak jak ja ,to sa takie same zasady zajęć komorniczych?

Tak, jednak należy wspomnieć komornikowi że w obecnej chwili płaci pan alimenty na dziecko w wysokości 600 zł , aby wziął on to pod uwagę, podczas zajmowania wynagrodzenia.

W umowie jest wyszczególniona możliwośc zawieszenia jednej raty pożyczki.
Jeśli chodzi o skoki to jest :Skok Polska i Skok Stefczyka.
Wiem że kwota wolna od zajęcia komorniczego to jest kwota najniższego wynagrodzenia natomiast nie jestem pewien jak to sie ma do obowiązku alimentacyjnego??

Przy płaceniu alimentów nie ma kwoty wolnej od zajęcia (szczegóły znajdziesz tu )

Komornik może zająć 60% wynagrodzenia z umowy o pracę np

Dziękuje za odpowiedź na moje pytania.
Z tego co wyczytałem w podanym linku wynika że łacznie z alimentami komornik nie może mi zająć więcej niż 60% wynagrodzenia ? .Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
PS:Wracając do tematu zadłużenia , jak na razie żadna umowa kredytowa nie została wypowiedziana , może mi ktos napisze w jaki sposób negocjować warunki restrukturyzacji kredytu?

bodzio2 napisał:
Komornik może zająć 50% wynagrodzenia, do wysokości minimalnej płacy czyli - 1111,86 złotych.

A nie przypadkiem 50% całej pensji (nie licząc alimentów) przy czym kwota płacy minimalnej jest wolna od zajęcia? Bo z tego co napisałeś wynika że gdy dłużnik zarabia np 10 tys to komornik może mu zabrać 1111,86.

Daami78- zgadza się, 60% pensji

Co do tego jak negocjować to Ci nie pomogę, musisz o tym rozmawiać ze skokiem bo jak już wcześniej było pisane oni mogą ale nie muszą restrukturyzować.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i za to że zadaję być może "dziwne" pytania.
Od jakiego czasu od wypowiedzenia umowy kredytowej sprawa trafia do windykacji i komornika?

Z tym to już różnie bywa,ale aby sprawa trafiła do komornika musi najpierw trafić do sądu

Witam, znajomi również mają problem ze Skok Polska, ich ojciec wziął kredyt w którym były różne polisy na życie (aż 3 firmy), regularnie przez rok spłacał kredyt, ale nagle zmarł, rodzina złożyła akt zgonu oraz pismo o umorzenie kredytu aby ubezpieczyciele pokryli resztę zobowiązania, nagle po 2 latach przychodzi przed-sądowe wezwanie do zapłaty, karne odsetki, tylko że przez ten okres żadne pisma nie przychodziły ze Skoku a pracownik poinformował że wszystko jest pozytywnie załatwione. Skok obecnie wzywa spadkobierców do spłaty, tylko że spadkobiercy przyjęli spadek nie wiedząc o tym długu. Jak można poradzić sobie z tym problemem, pismo wystosowane do Skoku o wyjaśnienie tej sytuacji zostało bez odpowiedzi z ich strony, co można zrobić? pomocy

Konsolidacja to nie zły pomysł. Pytanie tylko, czy przy obniżonych obecnie dochodach bedzie zdolność. Kredyty w SKOK tanie nie są...

Powrót