zadłużenie z tytułu niewpłaconej raty za studia

• Autor wątku Autor wątku patryk1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie!

Chciałem się dowiedzieć jak postąpić w sprawie zadłużenia z tytułu niezapłaconej raty za studia. A mianowicie odsetek i 2 rat w wysokości w sumie ponad 900zł. Wezwanie dostałem dziś tj. 21.05.2011, a raty są za miesiąc czerwiec i maj 2005 roku.
Z tego powodu chciałbym uzyskać jakieś bliższe informacje co zrobić w tej kwestii. Płacić tego zadłużenia mnie się nie widzi (mam dość zmartwień finansowych), no i nie wiem czy czasem ta sprawa nie podchodzi pod przedawnienie.
Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź na mój problem.
Dziękuję.

wezwanie do zapłaty zostało wystawione przez kogo i na podstawie czego? roszczenia finansowe ulegają przedawnieniu po okresie 3 lat, ale potwierdzone wyrokiem sądu po okresie 10 lat

roszczenia finansowe ulegają przedawnieniu po okresie 3 lat, ale potwierdzone wyrokiem sądu po okresie 10 lat

1. Roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu -> art 117§ 1kc
2. Roszczenia przedsiębiorcy i o świadczenia okresowe z upływem 3 lat -> 118 kc
3. Stwierdzone prawomocnym wyrokiem sądu roszczenie o świadczenie okresowe z upływem 3 lat -> 125 §1 in fine

Wezwanie dostałem od doradztwa finansowo- prawnego. Z treści wynika, że jeśli nie zapłacę to wierzyciel skieruję sprawęna drogę sądową.

W dniu 5 maja 2011 KGPN doradztwo finansowo - prawne uzyskało pełnomocnictwo w postępowaniu przed sądowym dochodzenia zaległości finansowych wobec uczelni. Należności z miesiąca kwietnia i maja 2005r.

Witam i jak skończyła się sprawa z zadłużeniem? ponieważ do mnie i do kolegi też przyszło upomnienie z tej samej szkoły w tym miesiącu.

Powrót