B
bambambam
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam. Od ok roku mieszkam w niemczech (wcześniej mieszkałem tu trochę dłużej ale z jechałem do polski po czym znowu się tu przeprowadzilem). Jakoś na początku roku straciłem prace i miałem problemy finansowe. Niestety system niemiecki nie jest dla mnie poblazliwy i po padlem w dlugi. Od pewnego czasu pracuje i spłacam się jak tylko mogę. Niestety moje zarobki są tak marne (5 e na h przy 6 dniach roboczych po minimum 10 h) ze nie wystarczają na wszystkie opłaty. Co chwilę dostaje jakieś listy ze zalega to z tym to z tym... postanowiłem się wymeldowac i przeprowadzić żeby poprostu mieć spokój chociaż od tych nieszczęsny ch listów. Mam do zapłacenia wyrównanie za gaz ze starego mieszkania (które mam zamiar zapłacić w przeciągu 2 tygodni 450 e), karę za odebranie mi prawa jazdy (łącznie 790 e rozłożone na raty 50 e) , oraz bieżące rachunki za abonament telefoniczny (75 e miesięcznie ). Nie będę wspominać juz o zadłużenia ch u osób prywatnych ( ok 1700e). Teraz moje pytanie . Musze w jak najszybszym czasie zjechać do polski gdyż zmusza mnie do tego sytuacja rodzinna. Zamierzam spłacić karę za prawko oraz wyrównanie za gaz wraz z długami u osób prywatnych. Co jeżeli zostawię abonament za telefon bez opłacania go (chce podkreślić ze umowa obowiązuje do stycznia 2016). Będą chcieli ze mnie ściągać to w Polsce czy nie maja takirgo prawa ? Wiem dobrze ze nie mogę zostawić nie zapłacone j kary za prawko oraz wyrównania za gaz ale co z abonamentem ? Na dzień dzisiejszy nie mam nawet gdzie się zameldować w RFN a co za tym idzie nie znajdę żadnej normalnej pracy .... proszę o pomoc