Zadłużony założyciel sp. z o.o.

• Autor wątku Autor wątku pioter2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pioter2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, wszystkich.

Czy Jeżeli będę założycielem sp. z o.o. komornik może zająć majątek spółki w przypadku mojego prywatnego długu?

Jeśli tak to w jaki sposób się to odbywa.

Nie może, ale może zająć udziały w spółce, jeśli je posiadasz.

Ok. Ale jeśli będę założycielem jednoosobowej spółki to wtedy posiadam 100% udziałów. i wtedy zajmie majątek tak?

Nie,
zajmuje się udziały, następnie je sprzedaje i nowy właściciel może już zrobić z majątkiem to co będzie chciał.

Możesz mi to wyjaśnić jaśniej? bo nie wiem o co chodzi z tym sprzedawaniem...

Udziały w spółce sprzedaje się nowemu właścicielowi, z uzyskanych pieniędzy zaspokaja się wierzyciela.

A czy jest możliwość zrobić tak by nie być właścicielem udziałów?

Oczywiście, można je komuś sprzedać lub darować.

a rozumiem że spółka z o.o. - musi mieć właściciela udziałów

Mam tylko takie wrażenie czy ktoś tu chce się wymigać od spłaty zadłużenia? Hmm?

Nie wymigać, tylko nie zabić przedsiębiorstwa w przypadku zadziałania mojej eks-żony.

Prawdopodobnie założy mi sprawę o alimenty - prawnik powiedział że jeżeli komornik da wiarę że "mogę" nie płacić alimentów i wejdzie na... właśnie przedsiębiorstwo.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale nie chcę takich sytuacji.
Daję żonie kasę ale jej ciągle mało i ona próbuje już wszystkiego by mnie zniszczyć - dlatego pragnę się zabezpieczyć.

Znajomy miał podobną sytuację i komornik zabił mu działalność która przynosiła dochody.

Jeżeli żona otrzymuje alimenty zgodnie z wyrokiem, to w przypadku wszczęcia postępowania egzekucyjnego może zostać obciążona kosztami niecelowo wszczętej egzekucji.
Fakt faktem musi Pan jednak przestrzegać i kwot i terminów i na wszystko mieć dowody wpłat z jasnym i nie budzącym wątpliwości tytułem wpłaty.

No tak, ale jeśli komornik zadziała to powrotu nie ma...

Właśnie u kolegi tak było że: "uznał za prawdziwe obawy o chęci niepłacenia" i zrobił co swoje...

Więc mógłbym liczyć na jakąś poradę w tej kwestii (nie alimentów).
Np żeby być tylko pracownikiem i wtedy komornik (w przypadku sytuacji jak wyżej) zajmuje mi tylko pensję?

Bycie pracownikiem nie oznacza, że komornik może zająć tylko pensję.

W ogóle nie rozumiem, o co Panu chodzi. Co to znaczy, że powrotu nie ma, co to są obawy o chęci niepłacenia?

Nie wiem co to takie obawy - po prostu znam taką sytuację z życia. Nie chciałbym znaleźć się w podobnej sytuacji.

Mam pytanie, ale trochę inną sytuację. Prowadzę działalność gospodarczą, mam zobowiązania jako osoba prywatna, ale mam już komornika. mam przejściowe problemy finansowe (nie migam się od wyrównania zobowiązań, potrzebuję tylko więcej czasu) i stąd moje pytanie: Czy komornik może zająć mi ruchomości, które są zarejestrowane w firmie jako środki trwałe?

Tak, co więcej właśnie od rejestru środków trwałych prawdopodobnie zacznie.

Mam jeszcze jedną sprawę, kiedy komornik nie może naruszyć majątku firmy za długi prywatne?

W przypadku sp z o.o. w każdym przypadku komornik nie może ruszyć majątku spółki za długi prywatne.

Aby przekształcić się w sp. z o.o. jaki muszę mieć kapitał zakładowy? I jak to zrobić? Nie zamierzam nie spłacać zadłużenia, ale muszę mieć jeszcze trochę czasu. :(

Powrót