Zadośćuczyniene i zwrot poniesionych kosztów

• Autor wątku Autor wątku Ona68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ona68

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam moje pytanie brzmi : Czy mam prawo do wniesienia pozwu o zadośćuczynienie oraz zwrot poniesionych przeze mnie kosztow w kwocie 5000 Euro do sądu w Niemczech bez przymusu adwokackiego .Wygrałam proces z sądem niemieckim Finanzgercht co ważne sama walczyłam bez adwokata sprawe wytoczyłam przeciwko Familienkasse , następnie wniosłam pozew do Landgericht Hildesheim o zadośćuczynienie oraz zwrot poniesionych przeze mnie kosztow w kwocie 5000 Euro otrzymałam odmowe z uzasadnieniem , że sąd wymaga adwokata i dostałam koszty sądowe do zapłaty w kwocie 438 Euro. Z tego co się orientuję mam prawo do procesu bez adwokata do 5000 Euro.Z góry dziękuję za odpowiedź

Zgodnie z § 23 GVG (Gerichtsverfassungsgesetz=niem. ustawa o ustroju sądów) spory, spory, w których wartość przedmiotu sporu nie przekracza 5.000,- Euro, należą do właściwości sądów rejonowych (Amtsgericht). Jeśli zatem złożyłaś pozew w Landgericht-cie, a kwota, której w pozwie żądasz nie przekracza (ani o jeden cent) kwoty 5.000,- Euro, to sądem właściwym rzeczowo, jest Amtsgericht, a nie Landgericht. Sprawdź, czy kwota rzeczywiście nie przekracza 5.000,- Euro (5.000,01 Euro, czyli plus 1 cent, to już właściwość Landgericht-u). W takim przypadku Landgericht powinien bez Twojego wniosku sprawę przekazać do Amtsgericht-u Hildesheim. Oczywiście masz rację, że w sprawach cywilnych przed Amtsgerichtem nie obowiązuje tzw. przymus adwokacki, czyli że możesz występować sama. To roszczenie o "zadośćuczynienie" jest wątpliwe. Przecież roszczenie o zadośćuczynienie przysługuje w przypadku szkody niematerialnej.

Witam Bardzo mi Pan pomógł dziękuję :)
Sprawdziłam kwota Strafgebuhren wynosiła równo 5000,00 Euro, ale wnioskowałam również o Teikosten w tym samym pozwie. Czy powinnam teraz napisać do nich o porzywrócenie sprawy na podstawie § 23 GVG (Gerichtsverfassungsgesetz ) i przekierowanie sprawy do Amtsgericht ?

Powrót