Zadośćuczynienie od windykatora

• Autor wątku Autor wątku damian2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian2013

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Przedstawię sprawę krótko i na temat. Po wpisaniu w wyszukiwarce Google mojego imienia oraz nazwiska na 4 z wyszukanych stron wyświetla się:

"00 lip 0000r. – Numer sprawy, 0000/00. Nazwa dłużnika, DAMIAN, Iksiński. Należność główna, ---.80 zł. Należność odsetkowa, ---.80 zł.

Moje pytanie brzmi. Czy normalnym jest udostępnianie moich danych osobowych z informacją o moim zadłużeniu, miejscu zamieszkania, 3 cyframi z peselu na stronie, gdzie każdy człowiek bez uprzedniej rejestracji może te informacje przeczytać? Dodam, że innych osób o moim imieniu i nazwisku w Polsce nie ma.
Czy mogę pozwać firmę windykacyjną (właściciela strony na której są moje dane) o zadośćuczynienie z tytułu prywatności danych osobowych (lub innych jeśli tak to jakich). Proszę o Państwa zdanie w tej sprawie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Dopuszczalne jest podanie częściowych danych, to że jak twierdzisz jesteś "jedyny" nie ma znaczenia. Miejsce zamieszkania nie może być dokładne, pesel też nie może być w pełni. Imię, nazwisko, ulica (bez numeru domu i mieszkania), kod pocztowy i miejscowość są dopuszczalne

Ok dziękuję za wypowiedź. Pozdrawiam.

Dopuszczalne jest wystawienie zobowiązania na sprzedaż i podanie pełnych danych dłużnika.

A że nikt długu nie kupi, no to już trudno.

Powrót