Zadośćuczynienie od zakładu karnego za złe warunki

• Autor wątku Autor wątku junie2109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

junie2109

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mój bliski przebywa w zakładzie karnym, które nie spełnia wymogów UE. Dowiedział się, że bodajże w Warszawie funkcjonuje kancelaria która, zajmuje się sprawami o odszkodowania i zadośćuczynienie za złe warunki w ZK. Dopiero po wypłaceniu odszkodowania pobierają honorarium - jakiś procent od uzyskanej sumy. Wysyłają oni formularz do wypełnienia gdzie trzeba zebrać podpisy od innych osadzonych. Niedługo przypada mu koniec kary i prosił mnie, abym znalazła tę kancelarię jednak nie mogę jej znaleźć... . Czy ktoś może mi pomóc i słyszał bądź zna takową kancelarię??

Ostatnia edycja:
wymogi Unijne.. no ogólnie chodzi o to że niespełniają w tym Zk żadnych wymogów

junie2109 napisał:
no ogólnie chodzi o to że niespełniają w tym Zk żadnych wymogów

A możesz podać jakikolwiek przykład? Konkretnego wymogu i tego jak niby nie jest przestrzegany?

Co jak co bzdury. Kolejny chce wyrwać coś od państwa, bo "zupa była za słona"? Czy może Norwegia mu się marzy?

junie2109 napisał:
Czy ktoś może mi pomóc i słyszał bądź zna takową kancelarię??

Samorząd adwokatów oraz radców prawnych swoim prawem wewnętrznym zabrania zawierania przez ww. umów typu pactum de quota litis. Zawarcie i ujawnienie takiej umowy skutkuje wszczęciem wobec adwokata / radcy pr. postępowania dyscyplinarnego.

Wątpliwym jest zatem że taka kancelaria istnieje... Jeżeli już, to najprawdopodobniej prowadzona jest przez niewykwalifikowane osoby, które nie mogą występować jako profesjonalni pełnomocnicy w sprawach karnych.

Ostatnia edycja:
Powrót