Zadośćuczynienie za umieszczenie zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku zaszczytek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaszczytek

Mam pytanie: nieświadoma konsekwencji umieściłam w swoim sklepie internetowym 5 zdjęć ściągniętych z internetu (zdjęcia podpisane), po obrobieniu zdjęć usunęłam podpis. Autor domaga się teraz ode mnie odszkodowania . Zdjęcia były ściągnięte z serwisu allegro, gdzie nie było informacji o prawach autorskich i niemożności wykorzystania tych zdjęć dla swoich celów. Czy autor słusznie domaga się odszkodowania jeżeli zdjęcia te niezwłocznie zostały usunięte zgodnie z jego życzeniem z mojego sklepu. Ile może wynosić takie odszkodowanie?

Tak, autor może się domagać odszkodowania.
Wysokość zależy od jego "widzimisię", ale tego nie musi Pani płacić.
Może autor natomiast wnieść sprawę do sądu, który ustali wysokość odszkodowania i zobowiąże Panią do zapłaty.

Osobiście radze się dogadać z autorem zdjęć (przeprosić),
wydaje się, że sprawa jest zbyt błaha, aby tym zajmował się sąd..

Domaga się słusznie a sprawa wcale nie jest zbyt błaha dla sądu: art. 16, 17, 78, 79 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Przy tego typu wycenach stosuje się cennik ZPAF ->

Jeszcze raz: oglądnęłam jeszcze raz te zdjęcia w internecie nie mają podpisu ani informacji, że wszelkie prawa do zdjęć są zastrzeżone czy to coś zmienia? Zdjęć używa ina osoba niż ta która podaje się za ich autora, choć autor do nich się odwołuje- konkretnie do rych stron.

Autor nie musi niczego zastrzegać, jest to czynione niejako automatycznie - grunt aby zdjęcie spełniało wymóg z art 1 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Ignorantia iuris nocet.

Powrót