Zadośćuczynienie

• Autor wątku Autor wątku Landsberg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Landsberg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kilka miesięcy skończył się mój proces z facetem, który ukradł mi pieniądze - 700 zł. Sąd nakazał zwrócenie mi tej kwoty przez tego delikwenta, a ponadto skazał go na 8 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata. Natomiast on wcale nie ma zamiaru mi ich zwrócić, o czym powiedział wprost.

Co powinienem zrobić w tej sytuacji?

Jeśli minął termin na zapłatę zadośćuczynienia, to wystąp o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi, a po otrzymaniu tytułu wykonawczego, skieruj wniosek egzekucyjny do komornika. Równocześnie złóż wniosek do sądu o zarządzenie wykonania warunkowo zawieszonej kary z uwagi na brak zapłaty przez skazanego.
Wcześniej możesz napisać do debila wezwanie do zapłaty z informacją, że jak nie zapłaci, to ... jak wyżej. Może się zastanowi i zapłaci.

Nie wiem, kiedy mija termin, bo nie otrzymałem tego wyroku - tylko od jego znajomego się dowiedziałem jaki zapadł wyrok. Rozprawa główna, podczas której zapadł wyrok, odbyła się pod koniec kwietnia.

Dzisiaj złożyłem wniosek o nadanie klauzuli wykonalności temu wyrokowi oraz przysłanie mi tytułu wykonawczego z klauzulą wykonalności wyroku.

Mam 2 pytania :

1. Ile średnio trwa nadawanie klauzuli wykonalności przez sąd przez wydział karny?

2. Ile średnio trwa egzekucja komornicza wykonywana przez komornika sądowego przy Sądzie Rejonowym.

Powrót