Zadoscuzynienie

• Autor wątku Autor wątku szymek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Wraz z moim ojcem dostalismy wyrok w zawieszeniu (ja 5msc na 3lata) a ojciec na 2 lata. Oprocz kosztow sprawy itd zostalo przydzielone pokrzywdzonemu zadoscuczynienie w wyaokosci 5000zl. Ja wplacilem polowe a ojciec nie ma z czego i ja splacilem druga polowe. W efekcie ojciec moze razem.splacil 150zl a ja sam cala reszte. Posiadam wydruki.przelewow itd. W jaki sposob moge domagac sie od ojca jego polowy ktora ja splacilem? Wiem ze jest cos takiego jak regresja albo cos. I jakie koszty z zalozeniem tej sprawy bym ponosil i czy ja bym je ponosil. Bardzo prosze o pomoc.

Witam,
może Pan złożyć pozew cywilny o zapłatę w stosunku do ojca. Opłata wynosic 5% wartości dochodzonego roszczenia. Opłatę od pozwu ponosi Pan, jednakże może się Pan ubiegać o zwolnienie z kosztów sądowych.

Pozdrawiam,

Czyli Jesli chce od ojca 2400zl, oplata wynosic bedzei 120zl tak? Wiec podczas sprawy wnosze o umozenie kosztow czy od razu przy wniesieniu sprawy? Sprawe mysle,ze mam od razu wygrana skoro to jest jasne ze ja splacam jego polowe chociaz on powinien?
Prosze o szybka odpowiedz

Powrót