Zafałszowanie pisma prawnego

• Autor wątku Autor wątku bynio63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bynio63

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Zostałem oskarżony o zafałszowanie protokołu posiedzenia grupy Członkowskiej, którego byłem przewodniczącym.W toku postępowania sądowego udowodniłem, że protokół taki nie powstał a prokuratura i sąd został wprowadzony w błąd przedstawiając protokół techniczny, a mi odmówiono napisania takiego protokołu (& 15 pkt. 2)albowiem na tym zebraniu byłem pomówiony a przewodniczący Rady Nadzorczej przekroczył swoje uprawnienia blokując wniosek innego członka spółdzielni, , bowiem nie był członkiem tej grupy członkowskiej. Mianowicie złożył on rezygnację ze swojej funkcji jako przedstawiciel grupy członkowskiej rekomendując mnie na swoje miejsce. Ja na prawdę podpisałem protokół zbyt pochopnie i znalazły tam się 2 wnioski ,które zgłosiłem lecz nie były głosowane( odwołanie Zarządu i Rady Nadzorczej). Podpisałem go pod wpływem frustracji albowiem przeszkadzali mi w prowadzeniu zebrania i mnie pomawiali a ja cały czas byłem zmuszony walczyć o swoje uprawnienia. Po zebraniu
napisałem do Zarządu pismo unieważniające zebranie powołując się na wadę prawną i wniosłem o jego powtórzenie oraz zarzuciłem mu przekroczenie uprawnień co potwierdziła mi na piśmie osoba składająca rezygnację. Zarząd jednak okazał sie stronniczy i nie zwołał zebrania. Jak sie póżniej okazało zebranie było nieważne albowiem brali w nim i głosowali nie członkowie spółdzielni. Jeden z nich nawet był wybrany jako przedstawiciel grupy członkowskiej. Teraz się mszczą i ciągają mnie po sądach mimo ze napisałem pismo, że wnioski nie były przegłosowane podpisane przez 10 członków spółdzielni a sąd odrzucił wniosek o dostarczenie przez Zarząd tego pisma do akt sprawy i odmówił mi prawa do przesłuchania świadków na okoliczność pomawiania mnie na tym zebraniu. Statut http://www.smp.rybnik.pl/
Proszę radę co mam zrobić

Ale nie zadałeś żadnego pytania, tylko przedstawiłeś opis stanu faktycznego. O co jesteś oskarżony, podaj kwalifikację prawną czynu, na jakim etapie jest sprawa i właściwie w czym mamy Ci pomóc.

Art. 271. § 1. Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Sprawa w sadzie.
Chodzi o to jaką linię obrony obrać
2 świadków złapałem na fałszywych zeznaniach i daję to do prokuratury.
Przewodniczącemu Rady Nadzorczej np. zadałem pytanie czy przekracza uprawnienia na zebraniach. On odpowiedział,ze nie a ja przedstawiłem protokół innego zebrania sporządzony zgodnie z w/w pkt. obrad zebrań gdzie było opisane jak ,,mówił ,,że odda do sadu sprawę jeżeli zostanie przyjęty wniosek o odwołanie przedstawiciela grupy członkowskiej, który jest członkiem Rady nadzorczej.A porządek obrad nie został jeszcze nawet przegłosowany.Takie jaja. A mi odmówiono sporządzenia takiego protokołu jak wyżej napisałem.Ważne jest to też ,że w różnych pismach do spółdzielni informowałem o nieprzegłosowanych wnioskach. Żądałem również powtórzenia zebrania.Jaką linię obrony obrać?

Zastanów się co ty piszesz w ogóle i miej litość nad sobą samym.
Chcesz aby ktoś na forum internetowym powiedział ci jaką linię obrony przyjmować, kiedy nie zna nawet AO a co dopiero o dowodach mówić?
No ja ciebie proszę.....
Jeżeli masz jakieś konkretne, precyzyjne pytania znajdziesz odpowiedź w internecie w innym wypadku musisz szukać pomocy u adwokata albo zdać się na sąd i prokuraturę.

Jeżeli protokół zawierał błąd formalny (puste, niewypełnione miejsce) czy to oznacza ,że mieli obowiązek mi go dać poprawić i uzupełnić.Błąd formalny, jaki jest jego skutek prawny.
W protokole nie zapisano przegłosowania absolutorium dla rady nadzorczej i zarządu spółdzielni. Ja wystosowałem pismo do spółdzielni po zebraniu unieważniające zebranie zgodnie z art.42 prawa spółdzielczego. Było to spowodowane zablokowaniem przez członka rady nadzorczej wyboru nowego przedstawiciela grupy członkowskiej , lecz zarząd tuszował tą sprawę jak również rada nadzorcza przedstawiła zafałszowane sprawozdanie . to bowiem spowodowało nieważność zebrania.

Powrót