zaginal list polecony priorytetowy

• Autor wątku Autor wątku dexter66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dexter66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
wyslalam list polecony priorytetowy do uk i list zaginal... nie wiadomo gdzie bo jak sledze przesylke to pokazuje ze wyleciala z polski i dalej ucinaja sie jakiekolwiek wiadomosci na temat listu... chce zlozyc wniosek do poczty polskiej o odszkodowanie... na stronce znalazlam cos takiego:
,,Za utratę przesyłki poleconej lub jej zniszczenie można się domagać nawet do pięćdziesięciokrotności opłaty pobranej przez Pocztę Polską od nadawcy za traktowanie przesyłki jako przesyłki poleconej.''

za list zaplacilam 11.30zl. i co wpisac teraz ile chce odszkodowania?? 565zl??

jak to jest z ta poczta polska?? jakiego odszkodowania moge sie spodziewac?? i jak dlugo to trwa??

A skąd my mamy wiedzieć, jak długo to będzie trwało i ile dostaniesz odszkodowania?? Może najpierw idź na pocztę złóż reklamację, a dopiero potem, jak coś będzie nie tak, to pytaj na forum.

no ok... ale ile wpisac odszkodowania??

A w liście było coś, co jest warte 565 zł? Wpisz tyle, ile ta przesyłka była faktycznie warta (i dodatkowo jesteś w stanie tę wartość udowodnić).

Przerabialem kilka razy, (co prawda listy w Polsce) wiec powiem dwa slowa.
Idz do urzedu pocztowego,z ktorego wyslalas list i u kierownika zloz reklamacje za zaginiecie listu -maja na to odpowiedni formularz.(uwaga - mozesz to zrobic nie wczesniej niz 14 dni od daty wyslania - poczta zaklada,ze w tym czasie moze sie jednak odnajdzie)
Co do wartosci odszkodowania , to skoro czytalas strone Poczty to w cenniku mozesz doczytac ile kosztuje - "oplata za traktowanie listu jako polecony , w tym wypadku do UK jest to 5zl30gr , cena jaka zaplacilas nie ma znaczenia bo jest zalezna od wagi listu. natomiast 5.30 jest wartoscia stala.
Na formularzu napiszesz co bylo w liscie - pisz co chcesz - oczywiscie najlepiej prawde. W kazdym badz razie niczego nie musisz udowadniac. Mogly to byc zdjecia rodzinne i ich wartosc sentymentalna wyceniasz na 1500 zl - nikomu nic do tego. W kazdym badz razie jesli podasz sumke np 500 zl i tak dostaniesz maksymalna stawke jaka przysluguje - nic wiecej. ( listy w Polsce ok 120zl) . Bardziej wartosciowe rzeczy nalezy wysylac listem ubezpieczonym na odpowiednia kwote. Po kolejnych 2-3 tygodniach dostaniesz decyzje. Jak nie odnajda listu - bedzie pozytywna

Witam, a co jeśli polecony priorytetowy zaginie i osoba wysyłająca nie posiada dokumentu, który stwierdza że takowy wysłała. Można coś w takiej sprawie zrobić?

Pozdrawiam Piotr

Odnaleźć dokument.
Jeśli nie umie udowodnić że wysłała, to jak chce cokolwiek uzyskać?

Przecież oni każda wysyłke notują w komputerze. Np poprzez podanie-Danych i sprawdzenie? czy rzeczywiście przesyłka została nadana.

Reklamację z tytułu utraty przesyłki poleconej można złożyć po 14 dniach od nadania, nie wliczając dni ustawowo wolnych od pracy. Do tego czasu list może się jeszcze odnaleźć.

Z zasady do reklamacji należy dołączyć potwierdzenie nadania (lub jego kopię, reklamując elektronicznie).
Jeżeli reklamacja nie spełnia wymogów operator pocztowy, w przypadku gdy uzna, że jest to konieczne, wzywa reklamującego do usunięcia braków.

Najlepiej najpierw sprawdzić czy list nie został awizowany (braki awizo się zdarzają). Dalej można spróbować dopytać o aktualny stan listu i jego numer. Jeśli nic nie uda się ustalić, to zawsze można zareklamować podając wszystkie posiadane dane, wtedy Poczta zdecyduje czy są one wystarczające.

Wszytsko można załatwić przez internet wypełniając formularz na stronie
https://ereklamacje.poczta-polska.pl/

Kwotę jaką możesz wpisać to np 1000zł odszkodowania a oni przy rozpatrywaniu reklamacji wówczas napiszą że zgodnie z regulaminem max możesz otrzymać jakąś tam kwotę i taką kwotę Ci wypłacą. Robiłem tak już kilka razy reklamując opóźnienie w doręczeniu niezgodne z tym co deklarują i pisałem większą kwotę a przyznawali max zgodną z regulaminem.

up. możesz przez internet jednak nadal musisz przedstawić dokument potwierdzający nadanie.

Napisz jak obecnie sprawa wygląda

Witam
jeśli chodzi o moja sprawę, zakończyła sie najlepiej jak tylko mogła ;) List polecony priorytetowy, odnalazł sie z opóźnieniem w firmie do której był wysłany. Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

Witam-w marcu 2016r.wyslalem list polecony do Niemiec.List nie dotarl do adresata i w kwietniu reklamowałem przesylke na Poczcie Polskiej.Po 3 miesiącach otrzymałem odpowiedz z Centrum Obslugi Finansowej Poczty POlskiej o uznaniu reklamacji i odszkodowaniu.W pismie powoluja się na podstawe prawna Swiatowej Konwencji Pocztowej z 2012r. i na regulamin poczty listowej z Berna z 2013r.Zastosowanie tych przepisów spowodowalo to,ze moje odszkodowanie jest o wiele mniejsze niż gdyby zastosowano Rozporzadzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji w sprawie reklamacji usługi pocztowej z dn.26.XI.2013r.Ja zawierałem umowę z Poczta Polska w Polsce i polskie przepisy powinny regulować moje roszczenie -czy mam racje?prosze o odpowiedz.

Witam. Mam problem. Przez sklep internetowy list polecony priorytetowy został dostarczony do mojej poczty. Listonosz pomylił osoby i przekazał list osobie całkiem nie związaną z adresatem. List z przesyłką przepadł. Od strony poczty brak odzewu. Co mogę zrobić z tym tematem aby oficjalnie żądać zwrotu kosztu za rzecz która była w przesyłce???

Poinformuj sklep, że nie otrzymałeś towaru :o

W regulaminie sklepu nie było informacji na ten temat?

Podobny temat już się przewijał na forum.

Po co się przejmujesz pocztą? Skoro dokonałeś zakupu konsumenckiego to obowiązek wywiązania się z umowy ciąży na tym sklepie. Obowiązek ma taki do momentu wydania Tobie towaru. Ta czynność nie nastąpiła, więc walcz ze sklepem, a to jak oni będą walczyć z pocztą to Ciebie nie interesuje.

Witam. Wysłałem listem poleconym priorytetem i zapłaciłem za wysyłkę 10 zł. Po 12 dniach zaginął gdzieś. Na tracking widnieje tylko Nadanie przesyłki i Przesyłka w transporcie i nic więcej. Na wszelki wypadek ile maksymalnie mogę dostać odszkodowanie? Dziekuje i czekam na odpowiedz

Wysokość odszkodowań określa Ustawa z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe.

O ile dobrze pamiętam, nie więcej niż 50-krotność opłaty pobranej za usługę.

Powrót