zaginięcie paczki

• Autor wątku Autor wątku Ania120380
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania120380

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Dzień dobry proszę o udzielenie mi informacji odnośnie tego w jakiej wysokości odszkodowanie mogę żądać od Poczty Polskiej za zaginięcie paczki priorytetowej na dodatek z zadeklarowaną wartością. A i jeszcze jedna istotna rzecz czy możliwe będzie ustalenie co stało się z ową paczką?.

Złożenie reklamacji na poczcie. Przesyłka z wartością zadeklarowaną jest ubezpieczona na wartość wskazaną na przesyłce. Tą wartość w ramach rozpatrzonej reklamacji (jeśli potwierdzi się zaginięcie paczki) otrzymasz.

Ślimak napisał:
Złożenie reklamacji na poczcie. Przesyłka z wartością zadeklarowaną jest ubezpieczona na wartość wskazaną na przesyłce. Tą wartość w ramach rozpatrzonej reklamacji (jeśli potwierdzi się zaginięcie paczki) otrzymasz.

O ile będziesz w stanie udokumentować wartość tej paczki, np. fakturą za towar.

greg1003 napisał:
O ile będziesz w stanie udokumentować wartość tej paczki, np. fakturą za towar.

A wartość ubezpieczenia przesyłki wartościowej o wartości deklarowanej (i ubezpieczonej na wskazaną kwotę) nie jest przypadkiem "z automatu" wartością roszczenia w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia reklamacji??

Ślimak napisał:
A wartość ubezpieczenia przesyłki wartościowej o wartości deklarowanej (i ubezpieczonej na wskazaną kwotę) nie jest przypadkiem "z automatu" wartością roszczenia w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia reklamacji??

Nie.
Bo ja mogę wysłać pustą szklaną butelkę po piwie, ubezpieczyć ją jako krucha porcelana na 50.000zł .
W przypadku reklamacji, poczta w większości przypadków, chce dokument, potwierdzający wartość przesyłki (a dokładniej zawartości)

greg1003 napisał:
Nie.
Bo ja mogę wysłać pustą szklaną butelkę po piwie, ubezpieczyć ją jako krucha porcelana na 50.000zł .
W przypadku reklamacji, poczta w większości przypadków, chce dokument, potwierdzający wartość przesyłki (a dokładniej zawartości)
Nie koniecznie. Miałem taką sytuacje i dostałem 100% wartości paczki bez żadnych faktur itp.

greg1003 napisał:
Nie.

A jeśli wyśle pamiątkowe dokumenty sprzed IWW moich dziadków ?
Jak to wycenić ?

greg1003 napisał:
Nie.

Też ośmielę się zaprotestować. Co kogo obchodzi co konkretnie ubezpieczasz? Płacisz kasę za ubezpieczenie, podpisujesz z ubezpieczycielem umowę i jeśli on się na to godzi to masz butelkę po piwie ubezpieczoną na 50.000 zł.

Czy Kolega Greg1001 mógłby przytoczyć jakąś podstawę uzasadniającą tezę obowiązku "pokrywania" zawartości ubezpieczonej na daną kwotę przesyłki dokumentami źródłowymi określającymi ich wartość?

Idąc Twoim tokiem idea ubezpieczania przesyłek jest bzdurą. Zresza jak mi udowodnią że w paczce był słoik ogórków a nie mp4 któe kupiłem pół roku temu, na które mam paragon i które też mam :D ?

Cięzar udowodnienia, że wartośc paczki jest niższa od deklarowanej spoczywa na przewożniku (ust o przewożnikach, dział egzekucja)

Witam
Jaka jest różnica miedzy ubezpieczeniem paczki a paczka z zadeklarowana wartością?
Z tego co widzę to paczka 1000zł z zadeklarowana wartością to około 30zł a samo ubezpieczenie do 5000zł to około 1 zł.
Jaka jest różnica w przypadku zaginięcia paczki?
Chodzi mi o pocztę polską

Odszkodowania za przesyłki z zadeklarowaną wartością są na zasadach z ustawy.
Ustawa prawo pocztowe
Art. 88.​
1. Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi powszechnej przysługuje odszkodowanie: [...]
3) za utratę przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż zadeklarowana wartość przesyłki;
[...]

Natomiast warunki ubezpieczenia określa przewoźnik. Poniżej przykładowe ograniczenia i obowiązki.
Ogólne warunki ubezpieczenia przesyłek nadanych przez klienta indywidualnego
§ 3
[...] 3. Ochroną ubezpieczeniową nie są objęte przesyłki:
1) których zawartość stanowią monety, banknoty, papiery wartościowe, platyna, złoto, srebro, wyroby jubilerskie, kamienie szlachetne;
[...]

§ 9
[...] 6. Ubezpieczony zobowiązany jest dostarczyć: [...]
3) dokumenty potwierdzające fakt zaistnienia i wartość poniesionej szkody (w tym – na żądanie Ubezpieczyciela – dokumentację fotograficzną przedmiotu przesyłki);
[...]

§ 10
[...] 4. W przypadku szkody całkowitej, wysokość odszkodowania ustala się jako różnicę pomiędzy wartością odtworzeniową przesyłki w stanie nieuszkodzonym, a wartością pozostałości z dnia powstania szkody.
5. Wartość pozostałości powinna odpowiadać ich wartości rynkowej i jest ustalana indywidualnie z uwzględnieniem charakteru i zakresu uszkodzeń lub ubytku zawartości przesyłki.
[...] 7. Odszkodowanie należne Ubezpieczonemu ulega zmniejszeniu o odszkodowanie wypłacone Ubezpieczonemu przez Ubezpieczającego z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej.

Czyli np. cenne monety należy wysyłać wyłącznie przesyłkami z zadeklarowaną wartością. Opłacenie ubezpieczenia dla tego typu zawartości byłoby jedynie stratą pieniędzy.

Powrót