Zaginiona paczka Vinted

• Autor wątku Autor wątku Mihey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mihey

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Dzien dobry, bardzo proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie porady.

Na początku stycznia sprzedałem na platformie Vinted zegarek za 250 złotych. Paczka miała jechać do Danii, kurierem GLS. Nadałem paczkę w żabce, dostałem potwierdzenie nadania i tutaj zaczynają się schody. Okazało się, że w żabce zgubili tę paczkę, zgłosiłem sprawę do centrali żabki, żabka odesłała mnie w sprawie zwrotu 250 zlotych do GLS. GLS, odrzucił moją reklamacje, poinformowali mnie, że na mocy umowy z Vinted wszelkie reklamacje mam składać do Vinted. Vinted zwyczajnie mnie olewa i mówi, że nie ma opcji na żaden zwrot kosztów za zegarek... Mam potwierdzenie nadania, potwierdzenie z trzech miejsc, że paczka zagineła, ale jedyne czego nie mam to firmy która wziela by za to odpowiedzialnosc. Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?

Mihey napisał:
Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
Skoro GLS odrzucił reklamację to trzeba się skierować do powiatowego lub miejskiego rzecznika konsumentów. Umowa między GLS a Vinted nie ma znaczenia dla Pana.

Dziękuje, a do tego jest jakaś podstawa prawna? Wyczytalem coś o artykule 65 prawa przewozowego.

Byrhtnoth napisał:
Umowa między GLS a Vinted nie ma znaczenia dla Pana.
A skąd wiemy z kim założyciel tematu zawarł umowę na wysyłkę? Np. w allegro czasami stroną jest allegro a to że przesyłka "jedzie" za pośrednictwem jakiejś firmy kurierskiej nie ma odzwierciedlenia choćby w aplikacji tejże firmy kurierskiej a tylko w aplikacji allegro. I to allegro przyjmuje reklamacje. I je załatwia. Może tutaj jest podobnie?

etykietka gls była wygenerowana przez stronę vinted.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Po co te dane osobowe?
Do tego udzielona odpowiedź przez GLS sugeruje to, o czym napisałem. Że stroną umowy o przesyłkę nie jest GLS a platforma sprzedażowa.
CO odpowiedziało Vinted na reklamację odnośnie niedoręczenia przesyłki? Nie co odpowiedziało na żądanie zwrotu kasy tylko na niedoręczenie? Ja nie bardzo rozumiem skąd informacje, że w Żabce coś zgubili. Jako nadawca przesyłki składasz reklamację to podmiotu, z którym zawarłeś umowę na dostarczenie tej przesyłki.

Wiem, że paczka nie wyjechała z żabki ponieważ gls potwierdził, że kiedy kurier zjawił się po te paczkę, już jej tam nie było. Vinted ogólnikowo odpisuje, że taką mają politykę firmy i nie zwrócą mi pieniędzy za zegarek. Dzwoniłem do urzędu ochrony praw konsumenta i Pani stwierdziła, że powinienem pisac do firmy GLS.

Ok, ja się poddaję. Tylko Ty wiesz z kim zawarłeś umowę wysyłki.
Jak dla mnie - na szczęście nic nie sprzedaję przez internet - nauczka jest taka, że trzeba dokładnie czytać regulaminy. By wiedzieć kto za co odpowiada.

Mihey napisał:
Wiem, że paczka nie wyjechała z żabki ponieważ gls potwierdził, że kiedy kurier zjawił się po te paczkę, już jej tam nie było.
Dobrze, że Pan o tym wspomina, brakowało tej informacji. Teraz jeszcze kwestia tego czy otrzymał Pan jakieś potwierdzenie przekazania paczki np. potwierdzenie nadania w formie sms albo email. Potwierdzenie nadania świadczy o zawarciu umowy z GLS, nawet gdy kurier nie otrzymał fizycznie paczki.

Tak, mam potwierdzenie nadania paczki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót