Zaginiony paszport

• Autor wątku Autor wątku Jester
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jester

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jako, że to jest mój pierwszy post, witam wszystkich użytkowników forum :)

Mam nadzieję, że to jest odpowiedni dział; żaden inny nie pasował, przynajmniej moim zdaniem :P

Mam następujący problem: w wakacje pracowałem w Szkocji, a żeby wszystko było w porządku, wysłałem zdjęcia + opłatę (90 funtów) + paszport do Home Office, żeby zarejestrować się w WRS (wszystko zgodnie z przepisami ichnimi, sprawdzane miliard razy, a angielski też mam na tyle dobry, żeby być pewnym, że zostało to zrobione jak trzeba).
Dokumenty nie zostały odesłane na czas (pracowałem tylko w wakacje), ale w tym samym mieszkaniu został mój przyjaciel (który, swoją drogą, w Szkocji zostawał na rok), więc sądziłem, że - znając opóźnienia WRSu - prędzej czy później dokumenty wrócą.

Do teraz nie zostały zwrócone, prawdopodobnie zaginęły przy przesyłce w jedną lub drugą stronę, ewentualnie zostały zgubione w samym Home Office.

Pojawiają się dwa pytania:
1) gdzie mam zgłosić zaginięcie paszportu, jaką opłatę będę za to musiał uiścić (pewnie coś pomieszałem, ale z tego, co wiem opłata za wyrobienie paszportu po pierwszym zgubieniu wynosi 300 zł?)
2) czy po zgłoszeniu zaginięcia paszportu ewentualne przestępstwa popełnione z jego użyciem/kredyty wzięte na ten paszport/cokolwiek w tym rodzaju dalej mogą zostać "zrzucone" na mnie?

Przepraszam, jeśli wrzuciłem wątek w złym dziale, a jeśli tak właśnie się stało, proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu albo poinformowanie mnie o tym via e-mail :)

Pozdrawiam :)

Osoba, która utraciła dokument paszportowy lub której dokument paszportowy uległ zniszczeniu, jest zobowiązana niezwłocznie zawiadomić o tym organ paszportowy.

(Organ Paszportowy to: minister właściwy do spraw wewnętrznych, minister właściwy do spraw zagranicznych, wojewoda i konsul).
Jeżeli jesteś już w Polsce to organem tym będzie wojewoda właściwie Wydział Paszportów, jeżeli przebywasz za granica Polski to konsul.

Dokument paszportowy zgłoszony jako utracony, zniszczony lub znaleziony traci ważność z dniem zawiadomienia o jego utracie, zniszczeniu lub znalezieniu.

Wszelkie informacje na ten temat znajdziesz w Ustawie o dokumentach paszportowych z 13.07.2006r. jeżeli chodzi o opłaty, to nic prostszego jak zadzwonić do tzw paszportówki i się dowiedzieć.

O Opłatach juz znalazłam:
Opłaty za wydanie nowego paszportu przed upływem terminu ważności dotychczas posiadanego paszportu podwyższa się o 200% jeżeli paszport został utracony lub zniszczony z przyczyn zawinionych przez jego posiadacza:
1) 420 zł za wydanie dokumentu paszportowego : termin ważności 10 lat;
2) 840 zł za wydanie drugiego paszportu, o którym mówi art. 22 ustawy j.w. czyli:

W wyjątkowych sytuacjach, w szczególności uzasadnionych względami ochrony życia i zdrowia obywatela lub związanych z trudnościami w prowadzeniu przez niego działalności zawodowej lub społecznej, a także w przypadkach dotyczących bezpieczeństwa państwa, tej samej osobie można wydać drugi paszport.

Powrót