Zaginiony testament a sprawa spadkowa

• Autor wątku Autor wątku inezcat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inezcat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,

Prawie rok temu zmarl moj tata, ja obecnie przebywam po za graicami kraju, w Polsce pozostal dom i ogrod, ktore nalezaly do moich dziadkow. Po smierci dziadka babcia nie zakladala sprawy spadkowej, sama zas spisala testament w obecnosci notariusza gdzie rozpisala spadek na dwie czesci na mnie i mojego tate , niestety ten testament zaginal, czy istnieje jakakolwiek kopia takiego testamentu, ktora pozwolilaby na odtworzenie jego tresci?
Moj tata mial brata, ktory zmarl w krotkim czasie po dziadku, zyje zona mojego wujka, dzieci nie mieli, ja nie mam rodzenstwa, moja mama zyje jak wyglada zalozenie sprawy spadkowej i jak moze wygladac podzial majatku, chcialabym wiedziec poniewaz boje sie ze mama bedzie chciala sprzedac te nieruchomosc.

jesli testament byl sporzadzony w formie aktu notarialnego, to ty jako spadkobierca mozesz złozyc w kancelarii notarialnej, w ktorej została dokonana czynnosc, wniosek o wydanie wypisu aktu notarialnego... jesli chodzi o dokumenty, ktore musisz załaczyc, sa to: odpis skrocony aktu zgonu babci, twoj akt urodzenia i dowod osobisty... jesli nie jestes powołany do spadku, notariusz odmowi tobie wydania wypisu, bowiem wypisy aktu notarialnego moga byc wydawane tylko testatorowi i spakobiercom.
jesli chodzi o załozenie sprawy spadkowej, to do sądu rejonowego właściwego według ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy nalezy złozyc wniosek o stwierdzenie nabycia spadku wraz z testamentem (zakladajac, ze został sporzadzony). bez prawomocnego posatnowienia sadu w kwestii nabycia spadku twoja mama nie sprzeda nieruchomosci, ktora swego czasu była własnościa dziadków...

inezcat napisał:
boje sie ze mama bedzie chciala sprzedac te nieruchomosc.
Można też złożyć wniosek o zabezpieczenie spadku na podstawie art. 634 i nast. kpc

A co jak nie wiadomo w jakiej kancelarii notarialnej został sporządzony testament?
Mam podobną sytuację z tym, że jedyna osoba, która wie gdzie w domu/poza nim znajduje się testament jest chora psychicznie i nie chce (za złość) powiedzieć gdzie on jest. Testament został spisany kilka lat temu, wszystko zgodnie z prawem, tylko ja, jako spadkobierca nie wiem teraz gdzie tego testamentu szukać. Słyszałem, że w wydziale ksiąg wieczystych odpowiedniego sądu rejonowego, czy to prawda?
Od śmierci nie minęło jeszcze pół roku, chcę przyjąć spadek ale zgodnie z testamentem, o którym mi tylko wiadomo z ustnych przesłanek co mi się należy a co nie.

No dobrze, ale testament był spisywany plus minus 10 lat temu i nie mam pojęcia czy w ogóle ta kancelaria istnieje. Chyba gdzieś indziej poza kancelarią takie dokumenty muszą być składowane, prawda? Co w sytuacji jak kancelaria przestaje istnieć?

Może jednak jest tutaj ktoś, kto potrafi jasno odpowiedzieć? Z tego co wiem, musi być coś w wydziale ksiąg wieczystych, ale nie stać mnie na poradę w kancelarii. Ktoś wie?

Powrót