K
kabestan
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Witam. Mój ojciec jest użytkownikiem 3 działek rolnych wcześniej ich użytkownikiem był mój dziadek, który był defacto ich jedynym spadkobiercą, ale nie dokończył postępowania spadkowego. to znaczy jedyny dokument jaki posiadamy to jest postanowienie sądu w sprawie nabycia spadku po rodzicach mojego dziadka w tórym stwierdzone jest, że pozostałe jego rodzeństwo zrzeka się praw do tych działek. Mamy tez pisemne oświadczenia rodzeństwa dziadka o tym że wzaman za to dziadek wypłacił im gotówkę. Niestety dziadek sprawy spadkowej nie dokończyl nie ma aktu notarialnego ani wpisu w księdze wieczystej tylko to postanowienie sądu. W tej chwili dziadek nieżyje a jego spadkobiercy (troje dzieci) chcą zrzec się tej ziemi na monjego ojca. Nie wiem jak mam zacząć całą procedurę spadkową. w skrucie to wygląda tak ze na ta działkę jest dokument żr dziadek jest jedynym spadkobiercą a on nie żyje. co w takiej sytuacji trzeba zrobić i ile to moze potrwać. Ciekawi mnie również jaki może byc przyblizony koszt wyprowadzenia tych działek. Sa to działki rolne razem 3,4 ha. Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.