H
Hakunamatata57
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Dzień dobry! Moja Babcia jest Niemką mieszkającą w Polsce na dawnej granicy Polsko-Niemieckiej. W czasach okupacji Hitlerowskiej miała w niemieckim banku na terenach okupowanej Polski odprowadzone na książeczce oszczędnościowej (Sparbuch), całkiem dużo Reich Marek w przeliczeniu na złotówki z uwzględnieniem inflacji jest to ponad 150 000 zł. Mówiła mi że jej część rodziny która zdążyła uciec do RFN wyciągnęła fundusze ze swoich książeczek w 1952 r. a ona z racji iż znalazła się PRL nie miała takiej możliwości, czytałem czy jest możliwość uzyskania tych funduszy w ramach rekompensaty za zagrabione dobro po upadku III Rzeszy, jednak jest bardzo mało informacji na ten temat i jedyne co się dowiedziałem to że ludzie się sądzą ale nie jest podane jakie są wyroki sądów i więcej informacji można uzyskać pisząc do odpowiednich organizacji w Genewie. Chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse ubiegać się o te fundusze, dodam że bank w którym trzymała kapitał został zamknięty po upadku Hitlerowskich Niemiec. Pozdrawiam!
Ostatnia edycja: