Zagubienie częsci przesyłki przez kuriera kto za to odpowiada?

• Autor wątku Autor wątku dominislaw93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominislaw93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Jak w temacie. Zakupiłem przez allegro używany klimatyzator przenośny który został wysłany kurierem, paczkę odebrał mój tata ze względu na moją prace. Po powrocie z pracy okazało się że brakuje w paczce pilota, sprzedający zapewnia że go wysłał. Napisał też ze złożył reklamację ale została ona negatywnie rozpatrzona, poprosiłem więc o potwierdzenie wysłania reklamacji w odpowiedzi dostałem że Pan usunął wiadomości. Czy mogę jeszcze coś w tej sytuacji zrobić. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Skoro brakowało pilota, to paczka musiała być uszkodzona/otwierana. W Twoim imieniu odebrał ojciec nie wnosząc co do paczki zastrzeżeń. Więc dlaczego piszesz o zagubieniu przez kuriera?

Piszę że najprawdopodobniej został zgubiony podczas transportu, bo paczka nie była owinięta streczem tylko poklejona taśmą, a że paczkabyła ciężka to ją ciągali po magazynie i taśma się przetarła a pilot wypadł

Jak była przetarta taśma, to trzeba było spisać protokoł z kurierem.

Była możliwość sprawdzić przesyłkę przed odbiorem - Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe, art. 74.

Ponieważ przesyłka została przyjęta bez zastrzeżeń, dochodzenie reklamacji może być trudne / niemożliwe.

wittka napisał:
Była możliwość sprawdzić przesyłkę przed odbiorem - Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe, art. 74.

Ponieważ przesyłka została przyjęta bez zastrzeżeń, dochodzenie reklamacji może być trudne / niemożliwe.

Sprzedający też może umyć od tego ręce?

Może - przecież odbierając paczkę, potwierdziłeś podpisem że nie masz zastrzeżeń co do stanu przesyłki.

No tak, tylko wiadomo jak jest z kurierami, wiecznie się śpieszą. Ale po całej sytuacji dzwoniłem do kuriera dostarczającego paczkę z zapytaniem czy nie leży może gdzieś na aucie, powiedział mi że by zgłosić to sprzedającemu by złożył reklamację i firma przyśle kuriera by spisać protokół

dominislaw93 Kolego jak przedmówca Ci pisze.

Nie masz potwierdzenia na piśmie, że paczka była uszkodzona, otwarta(z podpisem kuriera) i twojego taty. Więc dlaczego i na jakiej podstawie kurier ma wsiąść na siebie odpowiedzialność - za odebraną przesyłkę ? W razie reklamacji dostaniesz odpowiedź, że paczka została dostarczona zamknięta, nie uszkodzona i skierują cię do sprzedającego. A on stwierdzi, że wsadził pilota. I temat się zamyka.

A w protokole będzie informacja "data i godzina odbioru przesyłki" oraz "data i godzina sporządzenia protokołu szkody".
Sprzedawca nie odpowiada za to, co działo się z przedmiotem po jego odbiorze.

Ale może się uda, kto wie.

Od sprzedającego chciałem potwierdzenie, że faktycznie firma odrzuciła wniosek reklamacji ,bo mam podejrzenie że wcale tego nie zrobił napisał mi że usunął wiadomości i po jakimś czasie przysłał mi screena z niedokończonym wnioskiem bez żadnej daty

Powrót