zagubione dokumenty

• Autor wątku Autor wątku Paulyn96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulyn96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Przylecialam na wakacje do UK, ale niestety zgubilam dowod osobisty. Problem w tym ze za 2 tygodnie wracam do Polski. Z dokumentow posiadam jeszcze jedynie legitymacje szkolna. Moje pytanie brzmi: czy moge wrocic do kraju autokarem (o samolocie nawet juz nie ma mowy...) na podstawie legitymacji? czy musze udac sie do konsulatu i zglosic brak dokumentu? i ile czeka sie mniej wiecej na wyrobienie jakiegos dokumentu, ktory pozwoli mi wrocic do Polski? Z gory dziekuje za odpowiedz. :(

Nie da się wrocić na podstawie legitymacji, gdyż nie jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy. Należy zgłosić się do konsulatu i poprosić o szybkie wyrobienie paszportu tymczasowego, który pozwoli na powrót do kraju. Będzie to co prawda trochę kosztować, ale bez paszportu nie da się wrócić do kraju.
Po powrocie do PL pójdzie Pani do dowolnego urzędu gminy i wyrobi sobie nowy dowód.

krenciszex napisał:
Nie da się wrocić na podstawie legitymacji, gdyż nie jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy. Należy zgłosić się do konsulatu i poprosić o szybkie wyrobienie paszportu tymczasowego, który pozwoli na powrót do kraju. Będzie to co prawda trochę kosztować, ale bez paszportu nie da się wrócić do kraju.
Po powrocie do PL pójdzie Pani do dowolnego urzędu gminy i wyrobi sobie nowy dowód.

Dziękuje. To mam jeszcze jedno pytanie. Aby udać sie do konsulatu w tej sprawie musze sie rejestrować? Widziałam ze wolny termin wyznaczony był dopiero na 11 września a niestety nie moge tak długo czekać...

Nie. Dzwoń do konsulatu, przedstaw sprawę i cię umówią niezwłocznie, kwit dostaniesz tego samego dnia

Powrót