Zagubione świadectwo

• Autor wątku Autor wątku MarcinWol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinWol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wita. Moim problemem jest zagubione świadectwo promocji do klasy II szkoły średniej. Szkoła, w której ukończyłem I klasę istnieje nadal, ale tam powiedziano mi, że wystawią tylko duplikat ukończenia szkoły. Po pierwszej klasie przerwałem naukę, a teraz kiedy chciałbym ją kontynuować potrzebne mi jest to świadectwo. Co mogę zrobić i gdzie się kierować po odpis, duplikat czy inny dokument pozwalający na kontynuację nauki?

W archiwum szkoły powinny znajdować się dokumenty o których piszesz.
W przypadku odmowy wydania duplikatu świadectwa, proponowałbym napisać pismo z prośbą o jego wydanie (list polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru lub pismo złozone w sekretariacie z potwierdzeniem przyjęcia/wpłyniecia).
Póżniej pozostaje już tylko kuratorium.

Sprawa załatwiona. Jak się okazuje szkoła średnia, z której chciałem pobrać duplikat świadectwa nie ma możliwości wystawienia takiego dokumentu, tylko świadectwo jej ukończenia. W Kuratorium Oświaty powiedziano mi, że szkoły przesyłają między sobą arkusze ocen, które są podstawą przyjęcia. Jest to dokument tak samo stwierdzający promocję do kolejnej klasy jak normalne świadectwo, tylko zawiera w jednym arkuszu wszystkie klasy, do których uczęszczało się w danej szkole.

Powrót