ZAIKS a wygrana ze STOARTem

• Autor wątku Autor wątku siwy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wygralem sprawe ze Stoartem a podobna szykuje sie z Zaiksem

Sprawa dotyczy odtwarzania z radia muzyki w sklepie odziezowym
czyn sledztwa 116 ust 1 i 118ust1 dotycz Zaiksu za odtwarzanie pirackich plyt

na podst art 17/1 pkt 2 kpk i 323/1kpk w zw z art 230/2kpk sad postanowil
umorzyc sledztwo z pow.braku czynu zabronionego
w moich zeznaniach stwierdzilem ze odbiornik jest w miejscu pracy pracownika i tylko dla niego...oczywiscie licencji nie posadalem

W uzasadnieniu sad oparl sie o postanowienia ustawy licencyjnej okr w przep.24 ust 2 o prawie autorskim zgodnie z ,ktora posiadacze odbiornikow radiowych chocby byly umieszczone w miejscu publicznym jesli nie laczy sie to z korzyscia finansowa...
sad stwierdzil iz bledne jest stanowisko wedle ktorego umieszczenie w takim miejscu odbiornika np wykonujac dzialal gosp pozwala domniemac z tego powodu jakiejs korzysci i podkreslil iz musi byc to korzysc realna i rzeczywista a nie domniemana
Warunkiem ktory musi byc bezwzglednie spelniony,a ktory wylacza z dopuszczalnosc korzystania z licencji ustawowej,jet ustalenie i wskazanie iz pomiedzy odtwarzaiem utworow a korzyscia istnieje zwiazek przyczynowy..w tym przypadku samo dobieranie nie jest korzyscia

Nikt sie nie dwolal od postanowienia sadu

MOJE PYTANIE
Czy w podobnym przypadku mam sznse z ZAIKSEM ..

BYLI U MNIE 3 razy na kontroli i stwierdzili ze gra muzyka :wink:
czy mam wystosowac pismo o warunki umowy aby przedluzyc sprawe

gnebia nie tylko mnie ale kilka sklepow wokolo...wszyscy podpisali umowy ..hmm ja nie chce tego zrobic

aaa i mowia o art 116
Prosze o jak najszybsza odp
PILNE

..

troszke nakonocilem :ooo:
odnosnie 24 ust 2 licencja ustawowa zezwalajaca w szczegolnych przypadkach na odtwarzanie cudzych utworow na okresl polach eksploatacji ...zgodnie z ktora posiadacze urzadzen moga odbierac nadawane utwory,chocby te urzadzenia byly umieszczone w miejscu ogolnie dostepnym,jesli nie laczy sie to z korzyscia finansowa.

Proponuję zmienić miejsce odbiornika z ogólnie dostępnego na ogólnie nie dostępny dla konsumentów. Wtedy gadanie, że muzyka wpływa na klientów zachęcająco do kupna będzie bezpodstawna, nawet jeżeli np.: przez ścianę będzie radio słychać itp.

jezeli...
[cytat:nw0xf09d]sad stwierdzil iz bledne jest stanowisko wedle ktorego umieszczenie w takim miejscu odbiornika np wykonujac dzialal gosp pozwala domniemac z tego powodu jakiejs korzysci i podkreslil iz musi byc to korzysc realna i rzeczywista a nie domniemana[/cytat:nw0xf09d]
...więc, jak do Ciebie przyjdą następnym razem to im powiedz, że realnie przez szajs jaki leciał w radiu spadły Ci obroty i rzeczywiście to należy ci się od nich odszkodowanie :wink:

Jeśli wygral Pan ze STOARTem to nie widze powodów aby nie powtórzyć tego sukcesu z ZAIKSEm, aczkolwiek szczegółów sprawy nie znam.

Wspominałem kiedyś o nowelizacji tego art - http://forumprawne.org/viewtopic.php?t= ... highlight=

Warto zapoznać sie z uzasadnieniem do tego projektu (link w temacie podlinkowanym).

@fred_zg
Nawet tego nie skomentuje...

Powrót