ZAiKS i nie tylko

• Autor wątku Autor wątku kulpiszonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulpiszonek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Mam parę pytań dot. praw autorskich jeśli chodzi o utwory muzyczne.
1. Czym się różni cover od opracowania? Cover to jedynie zmiana wykonawcy, a opracowanie to jakiekolwiek inne ingerencje w utwór (np. wprowadzenie dodatkowych instrumentów, aranżacja utworów, "dorabianie głosów")?
2. Jeśli chcę udostępnić opracowania utworów na stronie, to muszę uzyskać zgodę od ZAiKSu, jeśli to oni reprezentują autora. Niestety dostałem od nich informację, że nie ma możliwości udostępniać opracowań utworów w internecie, oni nie udzielają takich licencji. Czy to możliwe?
3. Jeśli te opracowania nagram na płytę i rozdam jedynie moim znajomym i rodzinie, to nie będzie naruszenie praw autorskich? (proszę o jakieś uzasadnienie ustawą/paragrafem)

kulpiszonek napisał:
1. Czym się różni cover od opracowania? Cover to jedynie zmiana wykonawcy, a opracowanie to jakiekolwiek inne ingerencje w utwór (np. wprowadzenie dodatkowych instrumentów, aranżacja utworów, "dorabianie głosów")?
generalnie każde wykonanie utworu będzie jakimś opracowaniem utworu pierwotnego.
Jeśli chcę udostępnić opracowania utworów na stronie, to muszę uzyskać zgodę od ZAiKSu, jeśli to oni reprezentują autora. Niestety dostałem od nich informację, że nie ma możliwości udostępniać opracowań utworów w internecie, oni nie udzielają takich licencji. Czy to możliwe?
Tak. OZZ może nie móc wydawać takich pozwoleń z różnych powodów:
  • autor nie wyraża zgody na rozpowszechnianie opracowań w Internecie.
  • OZZ nie reprezentuje w tym zakresie autora.
Jeśli te opracowania nagram na płytę i rozdam jedynie moim znajomym i rodzinie, to nie będzie naruszenie praw autorskich? (proszę o jakieś uzasadnienie ustawą/paragrafem)
ART.2. oraz 23. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Bardzo dziękuję. W takim razie jeśli dostanę pisemną zgodę od autora na umieszczenie opracowań jego utworów na stronie internetowej, to mogę to zrobić mimo, że należy on do ZAiKSu? Czy muszę spełnić jeszcze jakieś dodatkowe wymagania?

Możesz, jeśli w umowie autor nie przekazał wyłącznego prawa do reprezentacji go na tym polu ZAiKSowi.

Chciałbym jeszcze zapytać, czy można umieścić opracowania utworów na stronie internetowej jedynie do nieodpłatnego odsłuchania, bez możliwości ściągania ich na dysk?
Jest to strona prywatna, nie żaden myspace itp.

kulpiszonek napisał:
czy można umieścić opracowania utworów na stronie internetowej jedynie do nieodpłatnego odsłuchania, bez możliwości ściągania ich na dysk?
Jest to fizycznie niemożliwe.

kulpiszonek napisał:
Chciałbym jeszcze zapytać, czy można umieścić opracowania utworów na stronie internetowej jedynie do nieodpłatnego odsłuchania...
zgodę osoby posiadającej prawa autorskie do zezwalania na realizację praw zależnych trzeba mieć.

Umieszczenie opracowania w Internecie to zgodnie z Art.50. ust.3. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" jest rozpowszechnianiem takiego opracowania.
...bez możliwości ściągania ich na dysk?
a to nie ma w tym przypadku istotnego znaczenia z punktu praw autorskich ...

Powrót