ZAIKS i STOART... Opłaty

• Autor wątku Autor wątku werisdance
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

werisdance

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.
Proszę o pomoc... A mianowicie. Od października prowadzę własną działalność fitness. Zajęcia taneczne. Sama we wrześniu zgłosiłam się do zaiksu aby uczciwie opłacić puszczanie muzyki. I tak też się stało. Podpisałam umowę i co miesiąc opłacam.
Dziś dostałam telefon od firmy STOART że mam coś dodatkowo jeszcxe płacić że to że zaiks Płące to jeszcze im muszę. Mam maila podać albo swój adres to mi umowę wyślą wystawia i będę musiała zapłacić.
Ale mówię chwilą jaka mam pewność że to nie ściema. Pani mówi że mają moje dane ale mam podać adres itd...
Twierdzi że zaiks to coś innego niż stoart.
I że do poniedziałku mam wysłać dane. Mało tego mam zapłacić za wsteczne wszystkie zajęcia i ile godzin ich było. Wszystko odbywa się telefonicznie z numeru z Katowic.
Będę wdzięczna za pomoc.

Każda Organizacja Zbiorowego Zarządu prawami autorskimi może pobierać opłaty w odniesieniu do pól eksploatacji jakimi zarządza. Na stronie odpowiedniej Organizacji znajdziesz listę pól eksploatacji objętych zarządem danej Organizacji. Może jeszcze odezwać się ZPAV i SAWP.

I każdej organizacji mam płacić? W zaiksie nie mam w umowie jakie utwory wykorzystuje bo są to sami zagraniczni. Miałam zrobić listę jakie utwory puszczam ale jak pani usłyszała że ta lista co miesiąc się będzie zmieniac to stwierdziła że to jakoś w umowie ominie i tak też mam.

werisdance napisał:
I każdej organizacji mam płacić? ...
To zależy czy pola eksploatacji pokrywają się z tymi z których korzystasz. Tu masz krótkie zestawienie: https://forumprawne.org/prawo-autorskie/196-organizacje-zbiorowego-zarzadu-zaiks.html

Szczegółów szukaj o źródeł.

werisdance napisał:
... uczciwie opłacić puszczanie muzyki. ...
Musisz być świadoma, że to eksploatacja praw wieli osób: autorów, kompozytorów, wykonawców, producentów. Każdemu należy się stosowne wynagrodzenie.

Ostatnia edycja:
Zaiks jest dokładnie opisany a tego stoart nie ma...

Ta pierwsza to autorzy i kompozytorzy, ta druga to wykonawcy. "Puszczając" muzykę korzystasz z obu i więcej.

Ale zaiks mnie w ogóle o tym nie poinformował. I jak pytałam czy to będą jedyne opłaty zapewniali że tak i wszystko jest zawarte a teraz po 9 miesiącach dzwonią....
Mają prawo wystawić umowę wsteczna i żeby wsteczne to opłaciła?
Bo zaraz kolejne się odezwą... uczciwie place a są tacy co mają gdzieś i nic nie robią tylko żerują na uczciwych :/

werisdance napisał:
... I jak pytałam czy to będą jedyne opłaty zapewniali że tak i wszystko jest zawarte ...
Z ich strony jak najbardziej.

Powrót