Zaiks i Stoart

• Autor wątku Autor wątku hurron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
H

hurron

Stały bywalec
Odpowiedzi
400
Witam.
Nurtuje mnie taki problem , otóż opłacam w swojej firmie ZAIKS ,ale od jakiegoś czasu pojawiło się inne stowarzyszenie która wzywa w pismach do opłaty za to samo za co płacę ZAIKS`OWI. Czy nie jest niezgodne z obowiazujacym prawem?
Jak powszechnie wiadomo jest art. 107 Prawa autorskiego ,ale i art. 105 Prawa autorskiego - jak się one maja do siebie? Prosiłbym o informacje. Z góry dziekuje.

Witam,

105 i 107 to artykuły mówiące o innych sytuacjach.

Pełna lista OZZ-tów jest dostępna tu: http://mk.gov.pl/docs/obwieszczenie_26032009_prawoautor.pdf

Ogólnie, w dużym skrócie:

Poszczególne organizacje zbiorowego zarządzania reprezentują w ogólności oddzielne grupy artystów lub wykonawców. Czyli np. ZAiKS reprezentuje autorów i kompozytorów utworów muzycznych, a STOART wykonawców tychże utworów. Dokładne informacje kogo, w jakim zakresie oraz w stosunku do jakiego sposobu wykorzystania tych utworów (czyli tak zwanych pól eksploatacji) reprezentuje dany OZZ znajdzie Pan w podanym linku i na stronach poszczególnych stowarzyszeń.

Nie można powiedzieć, że np. ZAiKS i STOART biorą pieniądze 'za to samo'.

Dany OZZ reprezentuje autorów / wykonawców utworów, którzy zlecili ochronę / zarządzanie swoimi utworami do tego stowarzyszenia. Jednakże, w szczególnych przypadkach, określonych ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych, OZZ reprezentuje wszystkich autorów (również nie zrzeszonych), których utwory wykorzystywane są na określonym polu eksploatacji.

Tak więc, sytuacja zgodna z prawem (ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych) jest taka, że to Pan powinien mieć podpisane umowy z wszystkimi OZZ-tami, które reprezentują prawa artystów / wykonawców do utworów, które Pan wykorzystuje.

Dwa życiowe problemy:

1. Niestety, w chwili obecnej nie ma regulacji ani instytucji, która mogłaby Panu bezpośrednio wskazać, które OZZ-ty są właściwe dla Pana działalności. Efekt jest taki, że mogą się do Pana zgłaszać kolejne OZZ-ty z żądaniami podpisania umów. Powinny jednakże wykazać Panu, że wykorzystuje Pan utwory przez nich chronione. A w Pana ręku pozostaje decyzja co do podpisania umowy.

2. Stawki za korzystanie z utworów publikowane są zwykle na stronach OZZ-tów. Mamy tu dwa przypadki - stawek zatwierdzonych prze Komisję Prawa Autorskiego (czyli stawek minimalnych) oraz stawek nie zatwierdzonych. Trzeba zawsze sprawdzić status stawek i indywidualnie negocjować, chyba, że przynależy się do organizacji reprezentującej daną grupę przedsiębiorców, a która ma podpisane porozumienia z OZZ-tami.

Jaki jest rodzaj Pan działalności?

Dziekuje za wyczerpujacą odpowiedz.
Prowadzę usługi hotelarskie.

A czy jest jakiś legalny sposób na niepłacenie tantiemów?
Słyszałem, że taki jest sposób w hotelarstwie.

No tak, ale to wtedy, gdy się samemu nadaje tą muzykę, a w hotelu mamy radia i TV... Co najwyżej muzyka w sali restauracyjnej albo w 'piekiełku'...

witam, również pierwszy raz mam okazję natknąć się z ZAiKS-em i niestety jestem laikiem w tym temacie, więc prosiłabym o poradę.

Klub sportowy, osoba prawna, organizacja pozytku publicznego, organizuje piknik rodzinny, na który zatrudniono niewielki zespół, który ma grać muzykę. Dzis do zarządu przyszła umowa licencyjna wraz z załącznikiem, który musimy uzupełnic, tzn listę odgrywanych utworów oraz nakaz zapłaty 300 zl.

Rozumiem, że kiedyś pobrano od nas opłatę za odtwarzanie muzyki z płyt w trakcie przerwy w meczu, co do tego nie mam zastrzeżeń. Ale nurtuje mnie czy ZAiKS może od nas windykować tę opłatę, jeżeli my zatrudniamy wykonawcę. Wczesniej w korespondencji z ZAiKSem nadmieniliśmy, że będą oni wykonywać ich własny repertuar oraz piosenki ludowe.

Bardzo proszę o pomoc.

***mod***

czy można tą imprezę zaliczyć do pkt. III tabeli "D" z powyższego linka? Nie pobieramy żadnych opłat za wstęp itd.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,

jeśli ten wykonawca będzie grał wyłącznie swoje utwory (tekst + muzyka) i nie jest reprezentowany przez ZAiKS - to ZAiKS nie powinien brać tantiem, bo nie ma od czego. Wynagrodzenie + tantiemy wypłaci klub.

Ale, jeśli zagrają chociaż jeden utwór z czyimś tekstem bądź muzyką lub jakiś cover - to już tak. Co do utworów ludowych to może być różnie, jeśli chodzi o prawa autorskie. W ogólności muzyka ludowa nie jest chroniona, ale mogą się znaleźć i utwory chronione...

Sprawa negocjacji wynagrodzenia pozostaje już tylko w Państwa rękach...

Witam,
Ja słyszałam, że STOART reprezentuje polskich artystów / wykonawców. W moim lokalu NIE GRAMY polskiej muzyki. Jakie są konsekwencje niepodpisania umowy? Nie chcę podpisywać umowy, płacę już wysoką stawkę ZAiKS-owi.

Szanowni Państwo
Prowadząc ***** niedawno miała podobną sytuację z klientem, który niemalże był straszony przez instytucję (chyba STOART). Po kontroli w jego zakładzie pracy otrzymał kilka wezwań do zapłaty, podpisania umowy opieczętowanych najbardziej groźnymi pieczątkami jakie widziałam.
Faktycznie organizacje typu STOART istnieją, ich umocowanie wynika z ustawy ale to by było na tyle.
Jeżeli przedsiębiorca czerpie korzyści z odtwarzania muzyki w swoim zakładzie pracy jest zobowiązany do zawarcia umowy z jedną z takich firm. Ale nie jest to regułą, jest wiele firm np. free music które posiadają muzykę, którą można za drobną opłatą puszczać w zakładach pracy.
Proszę też pamiętać, że to STOART będzie musiało udowodnić, że odtwarzacie Państwo muzykę bez zgody autorów, co nie jest takie łatwe.
Moja rada nie wpuszczać kontrolerów i nie dać się zastraszyć. Nie musimy płacić 5 organizacjom. Jedna umowa jest wystarczająca.
W przypadku wątpliwości prawnych proszę jednak o kontakt z jakimś najbliższym *****.

witam
mam pytanie odnosnie (Dz. U z 2006 r. Nr 90, poz 631) "każde PUBLICZNE odtwarzanie artysytycznych wykonan w MIEJSCU porwadzenia działolności gospodarczej wymagaz zgody (licencji) [...] i wnoszenia dodatkowych opłat".
Posiadam działalność "przy domu" tzn istnieja drzwi z mojego zakladu do prywatnego mieszkania - czy wolno mi zatem odtwarzac u siebie w domu (prywatnie) muzykę (głośno i przy otwartych drzwiach na zakład) bez wnoszenia opłat za odtwarzanie publiczne? to samo pytanie odnośnie odtwarzania muzyki na zapleczu (dla pracowników) w innym zakładzie ?
pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót