Zaiks - ile, za co i czy to potrzebne

• Autor wątku Autor wątku Patrixer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patrixer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam pewien problem i chodzi tu o zaiks. Czytałem na wielu forach internetowych (szczególnie dj-skich lub dla wodzirejów) o Zaiksie, jak, gdzie i co można kupić, puszczać itp. Byłem również na stronie zaiksu. Jedna osoba na forum, dla jasności zadzwoniła do zaiksu, pytała o różne rzeczy, napisała na forum, ale znów kłótnie, że nie ma paragrafów na to i nic nie jest jasne.
A Ja po prostu chcę zagrać dla ludzi i być przy tym czysty.
Z tego co przeczytałem:
1) Jeżeli kupimy mp w sklepie internetowym (np beatport, juno czy inne) to mamy oryginalny i opłacony kawałek.
2) Jeżeli w regulaminie sklepu pisze, że można nagrywać mp3 na cd-r, to jest to możliwe, w przeciwnym wypadku nie wolno.
I tyle z informacji o których wiem.
Moje pytanie jest następujące:
Co jakiś czas mam "zaproszenie" na urodzinową imprezę, ślub, bankiet, szkolny bal czy komers by tam zagrać. Słyszałem o licencji jakieś "na rok" tylko ze kosztuje ona x tysięcy złotych, a tych imprez nie mam na tyle żeby nawet mi się to zwróciło (bo jeśli ktoś mi zapłaci za to, to i tak po znajomości). Więc czy trzeba i jeśli tak to co trzeba powiedzieć, wypisać ile zapłacić, by być czystym wobec zaiksu ?
Z mojego punktu widzenia nie powinno się płacić skoro już zapłaciłem za kupno mp3, ale lepiej być jednak "czystym".
I jest napisane, że odpowiedzialną osobą jest organizator, więc jeżeli ja jestem osobą grającą, ale bankiet organizuje kto inny, to gdy pokażę faktury na zakupioną muzykę, ja mam już spokój a opłacenie zaiksu leży po stronie organizatora ?
Pozdrawiam!

Utwory zakupione w sieci (mp3) nie mają w licencji prawa do publicznego rozpowszechniania, a jedynie prywatnego. Prywatnie możesz sobie nagrac płyte cd-r, i słuchac jej np. w samochodzie, ale publicznie grac z niej nie możesz. niestety...

Przy okazji wlasnego wesela rozmawialem z DJem, ktory u nas gral i oplata do ZAiKSu za wystep przed okolo 60 osobami to raptem 35 zeta chyba.

Dokladny cennik jest u nich na stronie prawdopodobnie.

Powrót