Zajechanie drogi na autostradzie

• Autor wątku Autor wątku alconn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alconn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. około dwa miesiące temu jadąc autostradą koło Drezna swoim pasem zajechał mi drogę Niemiec kamperem. Żeby uniknąć kolizji zachamowałem i zjechałem delikatnie na lewy pas. Zajechałem tym samym drogę innemu kierowcy na lewym pasie i zapewne to on na mnie doniósł. Tak czy inaczej przyszło mi wcześniej pismo (w języku polskim) w którym miałem wyjaśnić zdarzenie i tak też zrobiłem. W następstwie otrzymałem pismo jak w załączniku którego nie rozumiem. Znalazłem na forum wyjaśnienie co do paragrafu 170 :

http://forumprawne.org/niemcy/521153-sprawa-w-sadzie-co-zrobic.html

czyli chyba pozytywnie ale dalszej części nie rozumiem niestety i nie wiem z czym się to teraz wiąże. Może ktoś wie o co chodzi z paragrafem 43 Ustawy o wykroczeniach (OWiG) ? Czy coś mi grozi ?

Przetłumaczyłem to pismo ale też nie jest ono dla mnie jednoznaczne :

Postępowanie przygotowawcze przeciwko Panu
z powodu wymuszenia

Szanowny Panie ,

w powyżej wymienionym postępowaniu zarządzeniem z dnia 20.09.2016 podjęłam następującą decyzję:

Postępowanie przygotowawcze zostaje zawieszone zgodnie z paragrafem 170 ustęp 2 Kodeksu Postępowania Karnego (StPO).
Postępowanie przekazuje się do odpowiedniego urzędu administracyjnego zgodnie z paragrafem 43 Ustawy o wykroczeniach (OWiG) w celu ścigania wykroczeń.

Z poważaniem
Prokurator

Niniejsze pismo zostało sporządzone elektronicznie i tym samym nie wymaga podpisu.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Prokurator umorzył dochodzenie (a nie "zawiesił";"einstellen" znaczy umorzyć, a zawiesić to po niemiecku "aussetzten") w Twojej sprawie na podstawie § 170 ust. 2 StPO (=niem. kodeks postępowania=Strafprozessordnung), ponieważ nie dopatrzył się w zarzucanym Ci czynie przestępstwa wg. kodeksu karnego. Ten, który na Ciebie doniósł, opisał to najprawdopodobniej tak, że wygłądało to na wymuszenie (Nötigung wg. § 240 StGB (niem. kodeks karny). Prokurator był innego zdania i postępowanie karne umorzył. Ale na tym nie koniec sprawy, ponieważ prokurator postanowił zgodnie z § 43 niem. ustawy o wykroczeniach przekazać sprawę urzędowi właściwemu do orzekania o wykroczeniach, ponieważ uznał, że wprawdzie Twoje zachowanie na drodze nie było przestępstwem, ale jego zdaniem wchodzi w rachubę wykroczenie drogowe. Ten przepis § 43 OWiG (niem. ustawa o wykroczeniach=Ordnungswidrigkeitsgesetz) jest tylko przepisam proceduralnym, który reguluje to przekazanie akt i sprawy przez prokuraturę, która sprawę umorzyła z powodu braku przestępstwa. Od urzędu administracyjnego, do którego sprawa została przekazana, otrzymasz pismo, w którym sformułowany będzie zarzut wykroczenia i będziesz miał termin do wypowiedzenia się w tej sprawie, po czym urząd wyda decyzję; albo wyda tzw. Bussgeldbescheid (decyzję o ukaraniu mandatem) albo postępowanie także umorzy. Jeśli uważasz, że do tej nagłej zmiany pasa sam zostałeś przez innego kierowcę zmuszony i możesz to świadkami (lub np. filmem; bardzo częsty sposób ostatnio) udowodnić, to oczywiście możesz w odpowiedzi na to pismo przedstawić Twoją wersję przebiegu tego wydarzenia i podać Twoje dowody.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Czyli teraz muszę czekać na kolejne pismo. Niestety nie posiadam nagrania. Ale nie jechałem sam więc w takim wypadku rozumiem że mogę podać świadka - osobę z którą jechałem która potwierdzi moją wersję. Mam nadzieję że nie zostanę ukarany za coś do czego sam zostałem zmuszony przez inną osobę i starałem się jedynie uniknąć kolizji na trasie.

Zrób tak: Kiedy przyjdzie to pismo wzywające Cię do wypowiedzenia się i odpowiedzi na skierowany przeciwko Tobie zarzut, to opisz dokładnie Twoją wersję wydarzenia, a niezależnie od tego dołącz jeszcze pisemne oświadczenie Twojego świadka, którym opisze on, co wówczas widział. Jeśli urząd ukarze Cię mandatem za wykroczenie drogowe (za zajchanie drogi temu na lewym pasie), masz jeszcze prawo złożyć sprzeciw od decyzji o tym mandacie, i wówczas sprawa trafi do sądu, gdzie sąd jeszcze raz dokładnie wypyta wszystkich, tj. Ciebie, tamtego z lewego pasa, który Cię obciąża i wszystkich podanych świadków. No i wyda wrok, tzn. albo Cię uniewinni od zarzutu tego wykroczenia albo podtrzyma wydaną przez urząd decyzję o ukaraniu mandatem.

W takim razie tak właśnie zrobię. Może czasem umorzą tą sprawę całkiem chociaż jakoś mi się nie wydaje. Jeszcze raz dziękuję.

Powrót