Zajęcia komornicze za zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku amidalia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amidalia

Użytkownik
Odpowiedzi
187
Witam
Wiem już, że komornik może zająć auto, które jest we władaniu, wiem,również to, że aby komornik zajął się tym muszę napisać do niego pismo z prośbą o zajęcie - na jaki art. mam się powołać?
Druga rzecz dłużnik posiada meble, które zakupił na raty z tego co wiem to umowa nie była na niego ale przy okazji sprawy o podwyższenie alimentów, w piśmie na odpowiedz na mój pozew, podniósł argument, że spłaca meble kupione na raty- czy te meble komornik również może zając?Dłużnik przedstawił umowy o dzieło czy komornik może zająć wynagrodzenie, w jakiej kwocie i co powinien uczynić aby takie wynagrodzenie zająć?
Dłużnik mieszka z konkubiną i z dzieckiem, prowadzą wspólne gospodarstwo domowe, czy w związku z tym komornik może zająć wyżej wymienione meble i czy może zająć całe wynagrodzenie, jeśli prowadzą wspólne gospodarstwo a druga strona osiąga dochody?

Proszę napisać wniosek do Komornika o:

- zajecie ruchomości dłużnika przedstawiających wartość handlową, znajdujacych się w mijsce zamieszkania dłuznika .....(adres), w szczególności samochód osobowy marki ..... (nr rejestracyjny jeśli jest znany), meble.
- zajecie wynagrodzenia, wierzytelnosci dłużnika z tytułu umowy o dzieło, umowy agencyjnej, umowy zlecenia oraz wszelkich innych umów cywolnoprawnych u ....(adres pracodawcy),
- zwrócenie sie z zapytaniem do
Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców w celu ustalenia pojazdów dłużnika,
- zwrocenie się z zapytaniem do ZUS, US w celu ustalenia miejsca pracy dłuznika

Komornik nie może zając wynagrodzenia ani wierzytelnosci konkubiny dlużnika.

Komornik nie może zając wynagrodzenia ani wierzytelnosci konkubiny dlużnika.[/QUOTE]

A czy jeśli meble, nie są jego własnością ale on sam podaje, że spłaca za nie raty to czy komornik może je zająć?

Czy jeśli konkubina posiada zarobki i prowadzą wspólne gospodarstwo to czy komornik może zająć 100 % wynagrodzenia dłużnika?

Komornik może zajać ruchomości, które są we władaniu dłużnika. Jednak jesli są one własnością osoby trzeciej, w tym wypadku konkubiny, to w końcu będzie musiał zwolnić te ruchomości. Komornik nie może zajac wynagrodzenia konkubiny, bo to dłużnik jest zobowiazany do płacenia alimentów a nie jego konkubina. Komornik może zajac jedynie majatek dłużnika - 60% wynagrodzenia, 100 % wierzytelności (nadpłata podatku, umowa o dzieło, umowa zlecenia i inne cywilno-prawne umowy), rachunek bankowy, nieruchomość (dom, mieszkanie, garaz), ruchomosci (samochód, meble, komputer itd.)

Mam jeszcze jedno pytanie o meble.
Meble, które są na raty a raty są spłacane przez dłużnika (sam tak oświadcza na pismie), nie wiem na kogo jest umowa ratalna ale przypuśćmy że jest na inną osobę, natomiast nie ma imiennej faktury za meble jest tylko paragon. Czy jeśli umowa kredytowa jest na inną osobę niż dłużnik, to czy komornik może zrobić zajęcie.

Powrót