zajęcia komornicze

• Autor wątku Autor wątku marcio77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcio77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam. zwracam się z uprzejmą prośbą o odpowiedz na moje pytanie a mianowicie ile może zająć komornik mojego wynagrodzenia za pracę (umowa na czas nieokreślony) która wynosi 1450brutto.Zajęcie nastąpi za niespłacany kredyt bankowy zaciągnięty parę lat temu.

Witam. Komornik może zająć 50 % pana wynagrodzenia ; chyba, że są to alimenty to 60 %. Gdy dot. to zwykłej sprawy 50 % tj KM ( sygn. komornicza ) to Pana wynagrodzenie pomniejszone o najniższa krajową podzieloną na dwa. To daje wynik kwoty wolnej i podlegającej zajęciu.

Hasta longa napisał:
wynagrodzenie pomniejszone o najniższa krajową podzieloną na dwa.
:o A niby dalczego kwotę wolną od potrąceń należy podzielić na pół? Może Pan podać jakąś podstawę prawną do tego twierdzenia?

marcio77 jeżeli jest Pan zatrudniony na pełen etat, to potrącenie będzie wynosiło ok. 44zł
1.076,59zł (prawdopodobne wynagrodzenie netto) x 50% = 538,30zł (kwota podlegająca zajęciu)
Jako że ww. kwota podlegająca zajęciu jest niższa od kwoty wolnej od potrąceń, tj. najniższego wynagrodzenia netto czyli ok. 1.032,34zł, którą zakład pracy zobowiązany jest ją Panu wypłacić, komornikowi winna być przekazana różnica tj. 1.076,59 - 1.032,34 = 44,25

W kwestii wyjaśnienia
Jeśli zarabia Pan 1450 brutto, to odejmujemy z tego najniższą krajową , a różnicę która pozostała dzielimy na 2 w przypadku KM. Kwota która pozostała podlega zajęciu.

Hasta longa napisał:
W kwestii wyjaśnienia
Jeśli zarabia Pan 1450 brutto, to odejmujemy z tego najniższą krajową , a różnicę która pozostała dzielimy na 2 w przypadku KM. Kwota która pozostała podlega zajęciu.
Czyli 1076(netto)-1032=44:2=22? :rolleyes:
nooo nieeee....

@lokata ma rację...44 zł.

Hasta longa napisał:
a różnicę która pozostała dzielimy na 2 w przypadku KM. Kwota która pozostała podlega zajęciu.
Hmmm... do tego twierdzenia również chętnie bym poznała podstawę prawną, gdyż wynika z niego, że zajęciu podlega 50% wynagrodzenia pozostałego po odjęciu kwoty wolnej od potrąceń, co moim zdaniem, zupełnie nie zgadza się z regulacją zawartą w art. 87 i 87 (1) kp.

Tak długo pisałam odpowiedź, że kolega zdążył mnie uprzedzić ;)
Bartata napisał:
@lokata ma rację
Dziękuję :-)

Ostatnia edycja:
Witam, nadal podtrzymuje to co napisałem oprócz art. 86i art. 87 Kodeksu Pracy są jeszcze art. 880-888 kpc; zapraszam do lektury

Hasta longa napisał:
oprócz art. 86i art. 87 Kodeksu Pracy są jeszcze art. 880-888 kpc;
owszem są...a Pan ich niestety nie rozumie.:rolleyes:
Pogaduszki pogaduszkami..ale wprowadzanie w błąd użytkowników to już poważna sprawa.

Hasta longa napisał:
Witam, nadal podtrzymuje to co napisałem oprócz art. 86i art. 87 Kodeksu Pracy są jeszcze art. 880-888 kpc; zapraszam do lektury

Niestety nie masz racji. Proponowałbym przeczytać przytoczone przez Ciebie przepisy kilka razy (ze zrozumieniem) ;)

dziękuję bardzo za dość wyczerpującą odpowiedz wszystkim zainteresowanym...

Hasta longa napisał:
A ja jeszcze pozwolę sobie wykazać się dociekliwością i podrążyć temat. Dziękuję bardzo za przypomnienie, że art. 880-888 kpc traktują o egzekucji z wynagrodzenia, ale czy Pan Hasta longa mógłby jednak wskazać precyzyjne (tzn. zacytować) przepis, z którego wywodzi swą tezę?

Powrót