zajęcia komornicze

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Mam problem. Mam komornika. W tym miesiącu wpłynęły mi dodatkowe środki i wykorzystałam limit 3400 złotych. Bank zablokował mi środki powyżej tej kwoty. 25 mam termon wypłaty emerytury. W banku udzielono mi informację, ze ta kwota również zostanie zablokowana. Wszystkie środki zostaną zwolnione 1 czerwca. Po wypłacie emerytury przez te kilka dni nie będę miała z czego zapłacić bieżącej raty egzekucji komorniczej. Nie dysponuję wolną kwotą. To, co mam jest zablokowane przez bank. Co z tym mogę zrobić?

Nie po to bank blokuje środki, by w kolejnym miesiącu postawić je do dyspozycji dłużnika. To mijałoby się z celem egzekucji. Te środki podlegają przekazaniu na rachunek komornika. Art. 889 ze znakiem 2 kpc, mówi o niezwłocznym przekazaniu środków przez bank do komornika.

Mam jeszcze pytanie. Czy bank może blokować kwotę wyższą niż jest w wyroku sądowym? Jeżeli bank zablokuje mi emeryturę to będę miała zablokowaną kwotę znacznie wyższą niż wynosi kwota zasądzona przez sąd

Bank nie ma wyroku sądowego. Ma jedynie podaną przez komornika kwotę zajęcia. Ta nie musi być zgodna z tym co jest na tytule sądowym. Ponieważ dochodzą koszty egzekucji które obciążają ciebie.

Powrót