Zajęcia komornicze

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Mam komornika. Wyrok sądu wynosi ok. 2006 złotych. Jest to dług cywilny. Nie dotyczy alimentów. Moja emerytura wynosi 3620 złotych brutto. Z kwietniowej emerytury komornik potrącił mi 765 złotych. W maju obiecał mi pobrać 1400 złotych na poczet długu. Dzisiaj dostałam pismo z ZUS. Jest informacja, ze w maju i czerwcu ZUS potrąci mi 905 złotych (jest to 25% emerytury brutto), w lipcu 196 złotych. Czy potrąceń może dokonać i ZUS i komornik? Jeżeli w maju ZUS potrąci mi 25% emerytury to czy potrącenia może dokonać też i komornik? Wyrok nie dotyczy zobowiązań alimentacyjnych. ZUS rozłożył mi potrącenia na maj, czerwiec i lipiec. Razem z tym, co potrącił mi w kwietniu komornik wyjdzie 2770 złotych, wyrok jest na 2006 złotych. Czy komornik powinien zwrócić mi różnicę? Co mam robić w tej sytuacji?

Ostatnia edycja:
Komornik dokonuje jedynie zajęcia przysługującej wierzytelności. Natomiast zus dokonuje potrąceń zgodnych z prawem. Nie może potrącić więcej niż te 25% ani mniej.

W pierwszym miesiącu komornik zajął mi 765 złotych. ZUS potrąci mi przez trzy miesiące kwotę 2006 złotych. Razem wyjdzie 2771 złotych. Przekroczy to kwotę wierzytelności. Czy powinnam dostać zwrot nadpłaty? Wyrok mam 2006 złotych

Do należności głównej dolicz koszty uboczne wynikające z tytułu na podstawie którego prowadzona jest egzekucja + koszty samej egzekucji. Po zaspokojeniu wierzyciela, komornik wyda postanowienie o kosztach. Będziesz mieć na piśmie ile i z jakiego tytułu zostało wyegzekwowane. Ewentualne nadwyżki na twoją rzecz komornik zwróci do miesiąca czasu od umorzenia egzekucji.

Powrót