zajęcia wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku NOVIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NOVIA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry.
Mam bardzo poważny problem. Jakiś czas temu pracowałem w sklepie (znana WARSZAWSKA sieć), w którym była odpowiedzialność materialna-warunek otrzymania pracy to podpisanie weksla in blanco. Z kilku inwentaryzacji nazbierała się spora kwota, część spłaciłem ponieważ potrącano mi z pensji.
Nie pracuję tam już 4 lata. Od tej pory w Sądzie Pracy toczy się sprawa przeciwko mnie, chwilowo zawiaszona przez Sąd. Równolegle wierzyciel założył sprawę z powództwa cywilnego (bez mojego udziału) i wylądowała u komornika. Dziś dostałem pismo, że z mojej pensji będzie potrącane 50% wynagrodzenia na spłatę długu. Nie wzięto pod uwagę tego, że połowę już spłaciłem gdy jeszcze tam pracowałem (a suma nie jest mała).
Co w takiej sytuacji można zrobić?? Czy można się odwołać lub chwilowo zawiesić egzekucję??
Proszę o pomoc....

Rozumiem, że ta sprawa cywilna, to nakaz zapłaty na podstawie weksla? Jeżeli tak, to nakaz zapłaty musiał być Ci doręczony. Od doręczenia miałeś daw tygodnie na wniesienie zarzutów. Jeżeli przegapiłeś ten termin, to nic się nie da zrobić.

Ubilexibi, A co z powództwem przeciwegzekucyjnym i skargą na czynności komornika. To są chyba rzeczy, które mogą zatrzymać komornika przed natychmiastowym ściągnięciem należności?
Przecież weksel nie jest podstawą do ściągnięcia maksymalnej dozwolonej w oświadczeniu wekslowym sumy, a jedynie w granicah faktycznego zadłuzenia.

Skarga na czyności komornika nić nie da. Działała w ramach wniosku wierzyciela i zgonie z prawem. Tylko i wyłączenie powództwo przeciw egzekucyjne polegające na ograniczeniu klauzuli wykonanlności wyroku do wartość faktycznego długu.

1. Nie ma przesłanek do powództwa z art. 840 kpc. Mamy do czynienia ze sprawą osądzoną w postaci nakazu zapłaty i we wnoszonych od niego zarzutach (zapewne wydano nakaz w post. nakazowym) należało udowadniać swe racje. Inaczej mamy do czynienia ze sprawą prawomocnie rozstrzygniętą, co wyłącza w tym przypadku ppe. Jeżeli były nieprawidłowości w doręczeniu nakazu, proszę wnosić o wznowienie postępowania (lub zależnie od okoliczności - przywrócenie terminu do wniesienia zarzutów).

2. Przypominam, że skargę na czynność komornika można opierać li tylko na zarzutach formalnych. Tutaj mając na uwadze treść art. 804 kpc taka skarga odpada.

Jeżeli nakazu Pani nie otrzymała, jedyną radą jest ustalenie sygnatury sprawy, wizyta w sądzie i lektura akt a później ewentualnie podjęcie obrony z wnioskiem o zawieszenie egzekucji.

Powrót