zajecie alimenty

• Autor wątku Autor wątku bartek1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam Wszystkich.
Mam taki problem:
od 6 lat place alimenty na syna, od 2 lata sa one ustalone przez Sad (880zl).
ostatnio spoznilem sie w maju 1 dzien i w lipcu 2 dni z przelewem. Matka dziecka zlozyla wniosek do komornika, komornik zrobil mi zajecie, koszty egzekucji wyniosly juz ok 500zl. Czy komornik mogl to zrobic? Teraz mam zajecie z pensji plus oplata 84, 40zl miesiecznie. Matka zrobila to typowo zlosliwie i chce teraz dostawac tak alimenty. Co moge zrobic z ta sprawa? Dziekuje z gory za odpowiedz. Pozdrawiam.

tak komornik niestety pobiera taki koszty, jedyne wyjscie to dogadanie się z matką dziecka by komornika wycofała

Ale teraz chodzi mi o to czy komornik mial prawo zrobic zajecie przez tak krotkie spoznienie?

z matka dziecka nie da sie dogadac, zreszta jesli sie z nia dogadam, a za miesiac sie jej odwidzi to znow bede placil 500zl....

tak miał prawo ponieważ działał na wniosek wierzyciela w tym przypadku matki twojego dziecka

witam jestem nowy, a czy nie jest tak że egzekucje o alimenty można złożyć dopiero z miesięczną zaleglością??

czyli przez kolejne 20lat beda mial zajecie na pensji, przez 2 dni spoznienia, tak?
chyba, ze matka wycofa wniosek, tak?

@bon - nie
@bartek1982 - niekoniczenie, wcześniej czy później możesz wnosić o zniesienie obowiązku alimentacyjnego...dzieci w końcu rosną, idą do pracy itp itd

syn ma 6 lat, czyli kolejne 20 lat, bo na pewno bedzie studiowal. nie chodzi mi o zniesienie obowiazku alimentacyjnego, tylko komornika. Przeciez to jakas paranoja!

Komornik moze umorzyć postepowanie takze na wniosek dluznika:
wpłacasz 6krotność raty bieżącej na depozyt sądowy jako zabezpieczenie i wnosisz o umorzenie sprawy do komornika, wtedy komornik pumarza powiadamia Cie gdzie i jak placić bezpośrednio a pieniązki sobie leżą na depozycie, jak nie zapłacisz to komornik wznawia postępowanie,
tak na marginesie konta depozytowe są oprocentowane więc to dobra lokata, wiecej zarobisz niż na lokacie w banku

ooo, to jest dobre info Bon:) musze skontaktowac sie z komornikiem w takim razie.

Nie cieszyłbym się tak bardzo.
Przepis o którym mowa - 883 § 2 kpc jest umiejscowiony w przepisie dotyczącym egzekucji z wynagrodzenia za pracę.
Jest tam mowa o umorzeniu egzekucji a nie postępowania egzekucyjnego - a to kolosalna różnica.

bon napisał:
Komornik moze umorzyć postepowanie takze na wniosek dluznika:
wpłacasz 6krotność raty bieżącej na depozyt sądowy jako zabezpieczenie i wnosisz o umorzenie sprawy do komornika, wtedy komornik pumarza powiadamia Cie gdzie i jak placić bezpośrednio a pieniązki sobie leżą na depozycie, jak nie zapłacisz to komornik wznawia postępowanie,
tak na marginesie konta depozytowe są oprocentowane więc to dobra lokata, wiecej zarobisz niż na lokacie w banku

Witam.

Mam pytanie odnośnie pogrubionego tekstu, ile wynosi to oprocentowanie ??

Ok, rozumiem. A co w takim razie bedzie jesli wplace mu ta 6-krotnosc? dalej bedzie pobieral swoja oplate? jak to bedzie wygladalo w praktyce? Bartata moglbys sie wypowiedziec, bylbym wdzieczny.

Powrót