Zajęcie egzekucyjne na koncie bankowym - mandat

• Autor wątku Autor wątku tojapiotrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tojapiotrek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Na wniosek naczelnika właściwego Urzędu Skarbowego został zablokowany mój rachunek bankowy. Co ciekawe był pusty, także saldo konta jest teraz ujemne na kwotę 330 PLN.
Pracuję na umowie zlecenie od miesiąca, 1-go marca wpłynęła mi pierwsza wypłata w kwocie 450 zł, ale te środki wypłaciłem z konta. Nie mam żadnych innych źródeł dochodu.
1. Czy Urząd Skarbowy miał prawo zająć mi rachunek?
2. Czy istnieje jakieś minimum egzystencjalne, którego windykatorzy nie mają prawa ruszyć?
3. Gdzie się ewentualnie odwołać?
4. Czy mając ujemne saldo na koncie bankowym będę mógł zamknąć rachunek w banku? Kto ewentualnie będzie ściągał ze mnie należność i jak może się to skończyć?

1. Skoro nałożony mandat został przyjęty i nieuregulowany w terminie, to US jest właściwą instytucją zajmującą się ściąganiem należności z tego tytułu. Co więcej zawsze może (nie musi) wytoczyć sprawę karno-skarbową za uchylanie się od uregulowania należności. Tak więc decyzja naczelnika US o zajęciu konta jest tylko konsekwencją wynikającą na brak działania ze strony zobowiązanego.

2. Tak, istnieje coś takiego jak kwota wolna od zajęcia.
PS. Komórka US i poborcy skarbowi, ogólnie mówiąc są to osoby wyznaczone do ściągania należności pieniężnych o statusie urzędnika. W żadnym wypadku należy nie mylić urzędu z jakąś firmą windykacyjną i jej pracownikami (w szczególności pracownikami tzw. windykacji terenowej).

3. Na odwołanie od decyzji przysługuje czas podany w pouczeniu - przy czym taka decyzja powinna zostać doręczona. Hmm, tyle że doszło już do fizycznej egzekucji (zajęcie konta). Tutaj moim zdaniem nie pozostaje nic innego jak skontaktować się z właściwą komórką US i osobiście wyjaśnić sprawę. US wbrew pozorom "nie gryzie" i taki kontakt w celu wyjaśnienia z moich doświadczeń z US zalecałbym dla własnego dobra.

4. To nie jest ujemne saldo - konto jest obciążone kwotą zajęcia. Żaden bank nie zamknie takiego rachunku, jeżeli przyczyna blokady (zajęcia) nie ustała. W tym wypadku nie zostanie zlikwidowana przyczyna zajęcia (uregulowany bilans rachunku).

Ostatnia edycja:
1. Sprawa karno-skarbowa kierowana normalnie do sądu? Czy to jakaś komórka US się tym zajmuje?
Czy za mandaty można w ogóle pójść siedzieć albo zostać skierowanym na prace społeczne?
Czy mandat może zostać zamieniony na karę grzywny? Czy sam mandat jest już grzywną?

Nie mam zamiaru. Dla zasady.

tojapiotrek napisał:
Nie mam zamiaru. Dla zasady.
Nie musisz płacić, ale nie zdziw się jak US wyśle do ciebie poborcę skarbowego, który uprawniony jest do zajęcia mienia dłużnika.

bodzio2 napisał:
Nie musisz płacić, ale nie zdziw się jak US wyśle do ciebie poborcę skarbowego, który uprawniony jest do zajęcia mienia dłużnika.

Niech szuka. Ale może mu życia zabraknąć żeby znaleźć coś, co będzie stało na mnie.

tojapiotrek napisał:
Niech szuka. Ale może mu życia zabraknąć żeby znaleźć coś, co będzie stało na mnie.

oczekujesz jakiejś porady jeszcze ?

tojapiotrek napisał:

Kiedyś znajdzie, może dostaniesz rentę lub emeryturę, może będziesz miał dzieci które będą pracować osiągać dochody, może jakiś spadek ci się trafi lub wygrana....tyle tylko że to nie będzie już 330 zł a może kilka lub kilkanaście razy więcej :) Bardzo dobre podejście do życia masz.

Jan Sprawiedliwy napisał:
.....i przejmą spadek po ojcu w całości.
Jaki spadek ?
tojapiotrek napisał:
może mu życia zabraknąć żeby znaleźć coś, co będzie stało na mnie.
Same długi mają przejąć ? odrzucą przyjęcie spadku (koszt ok. 100zł. u notariusza)

damian xxx napisał:
Jaki spadek ?

Same długi mają przejąć ? odrzucą przyjęcie spadku (koszt ok. 100zł. u notariusza)

Skąd ta pewność że odrzucą ?? Skąd wiadomo że za kilka lat będą to same długi?? Kula Macieja się włączyła :) autor może pisać dużo.... chyba że jutro umrze ;)

Skąd wiadomo że za kilka lat będą to same długi??
jeśli pojawi się wcześniej majątek ? to długów może już nie być .
jak to napisałeś ?
Kiedyś znajdzie, może dostaniesz rentę lub emeryturę
może jakiś spadek ci się trafi lub wygrana.
Z jednym muszę się zgodzić , nie żyć z pełnym luzem , z radością , tylko ukrywać się za 330 zł. ?

damian xxx napisał:
.....Z jednym muszę się zgodzić , nie żyć z pełnym luzem , z radością , tylko ukrywać się za 330 zł. ?

Dokładnie, gdyby to jeszcze było 330 000 zł to może i warto by było :)

Powiedziałem - mogą mi naskoczyć.

tojapiotrek napisał:
Pracuję na umowie zlecenie
tojapiotrek napisał:
Na wniosek naczelnika właściwego Urzędu Skarbowego
Skoro egzekucja z rachunku nie przyniesie efektu, US bez najmniejszego problemu ustali zleceniodawcę choćby po wpłatach zaliczek na podatek dochodowy.
tojapiotrek napisał:
Powiedziałem - mogą mi naskoczyć
W związku z tym, co napisałem na początku, nie zdziw się kiedy kolejne wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia będzie już pomniejszone o zajęcie :)

Kanas napisał:
W związku z tym, co napisałem na początku, nie zdziw się kiedy kolejne wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia będzie już pomniejszone o zajęcie :)

tracisz czas, autora to nie obchodzi :)

Kanas napisał:
Skoro egzekucja z rachunku nie przyniesie efektu, US bez najmniejszego problemu ustali zleceniodawcę choćby po wpłatach zaliczek na podatek dochodowy.

Człowieku, masz 16k postów na forum prawnym i ty nie wiesz co piszesz?!?!?!?!?!???
Przecież jest coś takiego jak kwota wolna od zajęcia i wynosi na chwilę obecną 1575. Właśnie przyszła mi kolejna wypłata 600 PLN (już po zajęciu konta przez US) i z całej już sobie skorzystałem wedle uznania, więc co ty ćpiesz???????

Powrót