Zajęcie egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku lukassof
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukassof

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zajęcie egzekucyjne - koszty zastępstwa procesowego

Dzień dobry,
W maju przegrałem sprawę sprawę z własnego powództwa. Kosztami jakimi miałem zostać obciążony to koszty zastępstwa procesowego (100zł). Od maja minął spory kawałek czasu, a ja nie dostałem wyroku na piśmie (miejsce zamieszkania zmieniłem w sierpniu, zaś w sądzie zmieniłem adres, po to aby wszystko związane z tą sprawą przychodziło na mój nowy adres) Przez ten czas czekalem na wyrok oraz jakąś informacje odnośnie uregulowania należności (nie mam pojęcia w jaki sposób) czy fakturę od adwokata pozwanego z numerem konta do przelania owych 100zł na poczet zastępstwa procesowergo. W piątek nastąpiło zajęcie kilku moich rachunków bankowych na kwoty rzędu 500zł na każdym. Kilka dni temu znajomy poinformował o awizie, więc pomyślałem że to coś związanego z tą sprawą. Odebrałem awizo od kancelarii komorniczej. Mam do zapłaty 700zł z wyszczególnionymi na piśmie pozycjami, a na końcu dopięty wyrok sądu, którego ja nie otrzymałem z informacją, że do zapłaty mam owe 100zł zastępstwa oraz 130zł kosztów klauzuli. Komornika "ze strachu" uregulowałem całościowo dzisiaj.
Teraz pytanie czy zdołam coś jeszcze zdziałać biorąc pod uwagę, że nie otrzymałem wyroku sądu? W jaki sposób mogłem wcześniej spłacić koszty zastępstwa procesowego oraz koszty klauzuli (bo chyba nie dając pieniądze do ręki pozwanemu...)
Wiem, za nieświadomość się płaci...

Ostatnia edycja:
Płacąc sam wybrałeś gorszą opcję i podwójne koszty. Z konta byłoby taniej. Twój błąd polegał na tym, zaraz po rozprawie trzeba było zapłacić 100 zł przekazem na adres kancelarii lub też na adres wierzyciela i byłoby po sprawie. Egzekucja była celowa więc nic nie zrobisz.

Witam

Jezeli mam renty 1410 to komornik moze mi zabrac 420 zl czyli 25% a jezeli mam prace i zarabiam tam najnizssza krajowa 1535 zl ile moze zabrac??? najnizsza krajowa nie ulega zajeciu. umowa na pelny etat bo jezeli nic to 987 + 1535= 2522 to tyle mi zostawi??

Powrót